Alla hundar välkomnas oavsett ras och storlek

Textstorlek:

Hedvig ”Hedda” Järpemo är uppväxt med hundar och allt som hör hundliv till. Tanken på egen verksamhet har funnits med sen länge och under senhösten blev Heddas hundservice verklighet.

– Jag körde igång i slutet av oktober, då hade jag muntligt godkännande, och runt årsskiftet var det klart med alla papper, säger Hedvig Järpemo.

Hon bor på gården i Getingbo, utanför Månkarbo, tillsammans med maken Björn och barnen Agnes, Arvid och Alice samt hunden Tina som är en glad borderterrier på 1,5 år.

– Hon är översocial, aktiv och väldigt trevlig, säger Hedvig och ler medan Tina snällt accepterar att gårdens höns dricker ur hennes vattenskål.

Hedvig Järpemo har lång erfarenhet av hundar och redan som barn var hon med på utställningar.

– Jag badade och klippte våra egna hundar hemma. Vi hade också draghundar och när jag var runt nio år deltog jag i nordiska mästerskapen i Kiruna, och kom förvånande nog trea.

Som 15-åring tillbringade Hedvig en vecka på en kennel i England och hon har också agerat domare på en del utställningar, deltagit i tävlingar med mera.

För fyra år sen gick flytten från Uppsala till gården utanför Månkarbo där Hedvig fått chans att leva hundliv fullt ut.

Den avstyckade gården består av flera byggnader och delar av stallet har byggts om och anpassats till nuvarande hundverksamhet. En verksamhet som vilar på tre ben – dagis, pensionat samt klipp och trim.

– Jag försöker hålla ner kostnaderna och tillverkar så mycket jag kan av återvunnet material. Sådan här verksamhet har man inte för att bli rik, det är en livsstil med mervärden.

Hedvig gör bland annat egna hundleksaker och glutenfritt hundgodis som exempelvis morotskex, geléhjärtan med nässlor, bacon och blåbärsbiscotti och hundpepparkakor. Sortimentet anpassas efter skördesäsong och högtider.

– Jag gör även en salva, tassmörj med bivax från Månkarbo och rapsolja från Uppland.

Försäljningen sker efter beställning i en webbutik som är knuten till hemsidan om verksamheten.

– Jag har en snäll bonusson som är fotograf och han har hjälpt till att bygga hemsidan, säger Hedvig och fortsätter:

– Nu håller vi på att bygga en stor inhägnad på 2500 kvadratmeter där det blir lek och aktivitet för hundarna.

– Här finns stora stockar och stenar som bidrar till träning och aktivering.

Lite som parkour för människor?

– Ja, så kan man nog likna det vid.

Hedvig Järpemo är noga med att påpeka att inhägnaden inte kommer att fungera som rastgård.

– Förutom möjligheten med en inhägnad träningsplats har jag alltid aktiva hundpromenader. Det här ska inte vara förvaring med rastning utan det ska vara aktivering även för hjärnan.

– Jag har också en utbildad instruktör knuten till företaget.

Hedvig är också tydlig med att hon välkomnar alla hundar oavsett ras och storlek.

– Mitt enda krav är att hundägaren måste vara ärlig med hur hunden är, även det som kanske är negativt.

För dagen finns två pensionatshundar inhysta, och Hedvig har flera hundar inbokade för klippning.

– Många vill klippa ner sin hund till sommaren, och pälsvård är viktigt. Jag håller också kurser i klippning så att hundägare själva kan fixa till hunden.

Vad är utmaningen med klipp och trim?

– För mig är det nog att inte alltid få klippa rastypiskt, det sitter i ryggmärgen men jag anpassar mig efter hundägarens önskemål.

Dagisverksamheten innebär att den första hunden kommer vid sju på morgonen och den senaste hämtningen brukar vara runt nio på kvällen.

– Nu kommer jag att vara ledig runt midsommar men sen rullar verksamheten igång igen, säger Hedvig Järpemo med ett stort leende.