De har öppnat kvarnen för besökare

Textstorlek:

– Folk är väldigt glada att vi har öppnat kvarnen.
Det säger Marita Andersson som i fjol öppnade finloppis med kafé i Rosta kvarn, belägen en mil norr om Uppsala vid Björklingeån.
Hon vill att fler ska få ta del av den välbevarade kvarnen vars maskineri till stora delar
är intakt.

Marita och Per-Håkan Andersson bodde tidigare i Svista och hade haft ögonen på den gamla bondgården i byn Rosta under flera år.

– Det var en stor överraskning när den blev till salu 2013. Vi köpte fastigheterna men Uppsala akademiförvaltning äger fortfarande marken, berättar Marita där vi står omringade av lador, dränghus, tvättstuga och smedja.

I köpet ingick också gårdens blickfång, den tre våningar höga, rödmålade kvarnen med anor från 1920-talet.

– Vi är intresserade av byggnader och förstod att den här byggnaden hade potential, säger Marita som är möbeltapetserare och möbelsnickare till yrket medan maken är utbildad fönsterhantverkare.

Kvarnen med tillhörande såg lades ner 1992 och har inte varit i bruk därefter. I samma veva som familjen Andersson tog över upptäcktes en kvicksilverskada, som bidrog till att akademiförvaltningen fick byta ut golvet och sanera hela kvarnen. Det besparade de nya ägarna en hel del jobb med att städa upp på insidan.

Inledningsvis använde de byggnaden som originell festlokal för bröllop och födelsedagar. Förra året väcktes nya planer.

– Vi ville att fler skulle få ta del av det här vackra huset och miljön runtomkring. Vi bestämde oss för att starta finloppis och kafé. Det är också ett sätt att få in pengar för underhåll, det är mycket jobb att hålla efter, konstaterar Marita som öppnade för besökare i juli i fjol.

Några trappsteg upp och man befinner sig på mittenvåningen, i rummet där mjölet maldes en gång i tiden. De tysktillverkade maskinerna står kvar och Marita kan bara gissa sig till hur sädens väg till färdigt mjöl såg ut.

– Det är riktigt spännande och med många små dörrar och prång överallt. Man har lagt mycket jobb på att få det vackert. Det är snickarglädje!

Att valet föll på loppisverksamhet låg nära till hand. Marita är, enligt egen utsago, en äkta loppisnörd och har alltid haft en förkärlek till gamla föremål.

– Jag köper och gör om. Sedan är människor medvetna om att återvinna i dag, det ligger i tiden, menar hon och berättar att här finns både antikt, loppis och hantverk i utbudet.

– Det är arvegods och möbler som jag har klätt om och byggt själv. Jag har också mammas vävda mattor och hennes virkade, broderade och stickade alster. Jag värnar om det kvinnliga hantverket, det är en fantastisk skatt att lyfta fram, säger Marita som även hon skapar i olika textila tekniker.

Prylar och möbler, allt noga utvalt, fyller två rymliga rum. Här är stil och kvalitet i fokus.

Av besökarna får makarna höra kvarnminnen från forna dagar.

– Det kommer gäster som har lekt olovandes vid mjölsäckarna eller åkt skridskor på ån. Många har åkt förbi många gånger och är glada att äntligen få komma in och titta. Andra kände inte ens till att det låg en kvarn här.

Marita erbjuder också sina tjänster inom möbeltapetsering och ska med tiden inreda en ateljé i det lilla snickeriet på bottenvåningen.

– Man måste ha flera ben att stå på, klargör hon och tillägger att det är hembakat som serveras till fikat på Rosta kvarn.

Öppet har hon på söndagar.