Färskt så det förslår direkt från producenten

Textstorlek:

Reko-konceptet som bygger på direktkontakt och mindre svinn välkomnas av både matproducenter och konsumenter.Så även i Uppsala där verksamheten har växt stadigt sedan starten i höstas. Nu jobbar man på att nå ut till ännu flera.

Reko står för Rejäl Konsumtion och går ut på att koppla ihop producenter med konsumenter och skippa mellanhänder. Rörelsen kom till Sverige 2016 och sedan dess har ett 70-tal så kallade Reko-ringar etablerats.

I höstas startade Reko Uppsala på initiativ av producenterna Carina Gunnarsson och Kajsa Widén, som båda är hemmahörande i Alundatrakten.

– Vi såg att det fanns ett behov och att efterfrågan på närproducerad mat ökar. Både producenter och konsumenter har velat hitta varandra. Det här är en enkel kanal att nå fram på, säger Kajsa Widén.

En första kontakt görs genom en facebookgrupp, där producenter erbjuder sina varor. Kunden beställer på förhand och klarar ofta även av betalningen innan affären görs upp på en utvald tid och plats.

I Uppsala äger utlämningen rum på en parkering i Boländerna varannan torsdagkväll. Allt är över på en halvtimme.

Senast det begav sig var Catarina Festin från Storvreta på plats.

– Det här är fantastiskt! Man får nyskördade och fräscha produkter med sig hem. Dessutom är det miljövänligt och grönsakerna håller längre än när man handlar i butik. Min dotter som är vegetarian är lyrisk, säger hon och bockar av kålrabbi och sallad från listan på förbeställda varor.

Producenterna är också nöjda.

– Reko är bra. Man träffar kunderna och vet vad man blir av med, menar grönsaksodlaren Gunnar Rundgren från Sunnansjö gård i Järlåsa.

Carina Gunnarsson förklarar att idén med reko bland annat går ut på just det; att minska svinnet. Står man på marknader är det svårt att beräkna hur mycket som går åt.

Reko handlar också om att få ökad kunskap om den mat man köper och äter.

– Fler och fler börjar reflektera över varifrån maten kommer. Här kan man få hela produktionsberättelsen. Samtidigt är det bra för oss producenter att få respons för det man gör, tillägger hon.

Utbudet för kvällen är varierat med olika lokala råvaror och förädlade produkter till försäljning. Här finns allt från sparris, surdegsbröd och lammkorv till ägg, fårskinn och kaninkött.

I dagsläget är ett 20-tal producenter från Uppland anslutna till Reko Uppsala och man är på jakt efter fler.

– Ju fler producenter desto mer kunder får vi. Och det gör inget om man har lika produkter, det gynnar hela gruppen, säger Kajsa Widén.

Nästa möjlighet att handla närproducerat är den 7 juni.