Här skapas positiva minnen av att röra sig

Textstorlek:

Glädje och rörelse för alla är mottot för Viktoria Löfgren och Josefin Bengtssons verksamhet. De vill väcka barnens lust till fysisk aktivitet och gör det genom att ordna idrottsskola med mångsidigt innehåll.

Sedan barnsben har idrotten varit ett naturligt inslag i tillvaron för både Viktoria Löfgren och Josefin Bengtsson. Det var också genom sportandet, och närmare bestämt SK Irons damlag i hockey, som deras vägar korsades.

I omklädningsrummet började samtalen som utvecklades till idén att dra igång en idrottsskola för barn.

– Vi vill vara med och bidra till att barn rör på sig och har en god hälsa. Samtidigt vill vi skapa bra minnen av att röra på sig, förklarar Josefin.

– Vi vill kunna erbjuda barnen att testa olika idrotter. Det kan vara svårt att hitta en sport som man tycker om. Man kanske börjar med något och köper dyr utrustning, sen visar det sig att man inte tycker det är så kul, säger Viktoria och menar att träningar och läger ofta är inriktade på en idrott.

Tjejerna inledde ett samarbete med SK Iron och startade projektet Bliss (Björklinge lek och idrottskola, superskoj). Premiären hölls under en sommarlovsvecka i fjol för unga mellan 5–12 år. En vinterupplaga med fokus på skridskoåkning ägde rum på jullovet och nu är man mitt uppe i sommarens läger, som blir tre sammanlagt.

– I år satsar vi på tre veckor uppdelat efter ålder, berättar Josefin.

Här krävs inga förkunskaper utan alla får prova på utifrån sina egna förutsättningar.

Den första lägerveckan består gruppen av barn i åldern 5–6 år och allt från fotbollsbrännboll och badminton till rugby, tennis och dragkamp står på schemat.

Efter att ha tillbringat förmiddagen inne i sporthallen har man nu promenerat till en skogsdunge för att grilla korv och hålla igång ytterligare ett par timmar.

En av deltagarna är Grace, som fyller 5 år dagen till ära.

– Det är kul att idrotta och roligast är att rida häst. Jag drömmer om att rida barbacka, säger Grace och tar en tugga av korven.

Neo har andra favoritsporter.

– Jag gillar hockey och fotboll mest, fastslår han.

Liksom förra sommaren kommer olika gäster att besöka dem.

– Vi bjuder in mer kunniga idrottsmän, som kan berätta om sin sport, säger Josefin.

I sommar breddar de också sitt engagemang. Årets nyhet är simskolan i egen regi som kommer att hållas vid Skyttorpsbadet.

– Jag har länge velat ha en egen simskola, men varit för ung. Nu blev jag 18 år i höstas så då kan vi köra, säger Viktoria som är utbildad simlinjeassistent.

Lite simning ingår men fokus ligger på vattenvana, badvett och säkerhet.

Än så länge är Viktoria och Josefins verksamhet en hobby vid sidan av deras ordinarie jobb. På sikt hoppas de kunna stå på egna ben.

– Vi står i startgroparna att bli lite självständiga. Det är en svår balans att kunna leva på verksamheten och att det ska vara öppet för alla, konstaterar Josefin.

Drömmar och visioner saknas inte hos de två idrottsentusiasterna. Till hösten är planen att dra igång ännu ett projekt.

– Vi funderar på att kombinera idrott med läxläsning i samarbete med skolor och idrottsföreningar. Det är vetenskapligt bevisat att man en till två timmar efter träning har bättre koncentrationsförmåga och lättare att lära. Det vill vi ta fasta på, fortsätter Josefin.

Om ett eget företag blir verklighet en dag är namnet redan spikat. Glädje och rörelse ska det heta.