Mariet är årets obekväma upplänning

Mariet Ghadimi är årets hedersupplänning 2018. Hon får utmärkelsen för sitt arbete mot hedersrelaterat förtryck och våld. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

Hon är en av grundarna till TRIS, Tjejers Rätt I Samhället och arbetar dagligen med hedersrelaterat våld och förtryck. Årets hedersupplänning är Mariet Ghadimi och hon hoppas att priset innebär att fler vågar ställa obekväma frågor.

Traditionsenligt presenterades årets hedersupplänning i den vackra landshövdingeträdgården vid Uppsala slott strax före midsommar. Pristagare 2018 är Mariet Ghadimi som för många är känd som en rakryggad och modig röst i debatten om hedersförtryck – både som forskare och lärare men framförallt i sitt arbete på TRIS, Tjejers Rätt I Samhället.

Föreningen grundade hon tillsammans med sin syster år 2002 efter att sett vänner som tvingats till giftermål och Fadime Sahindal mördats i Uppsala.

TRIS har allt sedan dess aktivt kämpat för att informera, utbilda, kartlägga och framförallt hjälpa alla som är utsatta för hedersrelaterat förtryck.

– Jag är oerhört stolt över priset men det är också en utmärkelse till alla de utsatta, alla som jag inte kan nämna namnen på men som lever under skyddad identitet eftersom de valt att vara fria från förtryck och våld, säger en märkbart rörd pristagare och fortsätter:

– Det är också ett pris som går till alla som engagerar sig i de här frågorna och ställer upp som frivilliga.

Det här är inte första gången Mariet Ghadimi blir prisad för sitt engagemang. År 2017 fick hon motta Raoul Wallenberg-priset . Utmärkelsen som årets hedersupplänning anser hon dock har en annan tyngd.

– Här har länsstyrelsen, en myndighet, lyft upp och satt ljus på frågorna. Jag hoppas att det exempelvis kan inspirera sjukvården så att de vågar ställa frågor om våld när utsatta personer söker vård.