Midsommarn är multikulturell

Textstorlek:

Midsommaren är här igen och då är det bara ett halvt år till jul. Sill och potatis med gräddfil, prinskorvar och ett som annat smått och gott serveras vid de flesta av våra inhemska, låt vara importerade högtider. Det är inget fel på import som inkorporeras av majoritetssamhället.

Se bara på kåldolmarna som Kalle dussins hantlangare införde i riket. De berikades här med den lingonsylt som turkarna saknat och saknar fortsättningsvis.

I fjol sammanföll midsommaren nästan med den av till landet inflyttade muslimska minoriteten firade högtiden och helgen Eid al-fitr. Den som avslutade fastemånaden nästan vid nordisk midsommar men det märktes knappast. Eftersom den islamiska tideräkningen följer månen förflyttas fastemånaden och den avslutande helgen år från år och har därför inte fått någon förankring i den svenska kalendern.

Att även den kristna traditionen fastat före jul är nästan bortglömt i vårt sekulära samhälle. Också Eid al-fitr är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende eller följer religionens alla påbud. Nästan som om dom vore svenskar!

Efter fasta kommer ju allt som oftast glädje men visst är det aningen fantasilöst att vi i den höga nord inte har mer fantasi än att vi firar Frälsarens födelse eller uppståndelse liksom Johannes döparens halshuggning med sill och nubbe. Här i Sverige har vi också nästan glömt Johannes medan danskarna firar honom under namnet S:t Hans, i södra Svenskfinland firar man Johanne medan de fiskspråkiga har sitt Juhannus.

Vi behöver lite mer av det som kallas Multikult fast alla inte tycker av om det.

Kan den som vill dansa kring stången och kväka till visan om dom små grodorna välja om dom vill för sin hälsas skull vill avsluta midsommarfirandet med att nakna rulla sig i den magiska nattens daggvåta gräs, blommor och blader. Det lär funka. Om inte kan man ju alltid unna sig en bit matjessill till och med tillbehör. Matjessill är ursprungligen en holländsk inläggning och benämns som så efter att Maatjes på holländska betyder Jungfru och sillen ska vara inlagd av icke könsmogen fisk.

Så är då inte midsommaren så inhemskt svensk som en del tycks tro. Men vi kan ändå tillåta oss att skutta runt stången som liksom julgranen är en importvara från Tyskland. Backstuparet umgås med tankar på att till helgen tillreda en kålrot för den anses internationellt vara mycket typisk svensk. Frågan är bara hur man gör. I övrigt är det lugnt i Socken och midsommaren ska bli lika lugn. Den som inte vill ha sill kan ju äta dadlar.

Glad midsommar!

Backstu’sittarn