”Musikkvällarna känns som en sommarpresent”

Textstorlek:

Många pastorat har en lång tradition att fylla kyrkorummet med musik under sommarkvällarna. Så även Tierps pastorat som inleder sitt sommarprogram med ungdomlig energi. Därefter följer konserter med varierande musikstilar varje vecka fram till mitten av augusti.

– Först ut är ungdomskören som jag leder. Vi framträder i Tolfta kyrka och bjuder på allt från Uti vår hage till Håkan Hellström. Med oss har vi ett band med lokala musiker. Här blir det drag, ut­lovar kyrkomusikern Matilda Karlsson, som är en av arrangörerna bakom sommarens musikkvällar.

Församlingarna i Tierps pastorat; Hållnäs-Österlövsta, Tolfta och Västland, turas om att stå som värdar för konserterna.

– Vi har fantastiska kyrkor och alla lämpar sig bra för musik. Olika musikstilar passar beroende på när de är byggda, förklarar Matilda och nämner som exempel Västlands kyrka där kyrkorummet är byggt för akustiska toner.

Hit kommer gitarristen och kompositören Tomas Janzon och spelar såväl jazziga som klassiska låtar den 4 juli.

Tre konserter är förlagda till Tolfta kyrka.

– Tolfta kyrka är svår att värma upp, så vi passar på att vara här mycket under sommaren, säger Matilda, som själv tar plats framför publiken i den medeltida salkyrkan 11 juli.

Då framför hon tillsammans med Lisa Eriksson minnesprogrammet Var är du min vän? och tolkar musik av bland andra Lill-Babs, Jerry Williams och Avicii.

– Det har varit en riktig begravningsboom i pastoratet under våren och vi har många sörjande människor i vårt område. Vi knyter an till de kända artister som har gått bort i år och spelar deras musik.

Matilda betonar vikten av den lokala anknytningen i programmet och berättar att målet är att minst tre av de sammanlagt nio konserterna ska ha uppländska musiker. Bland de lokala inslagen märks Silverbasorkestern som spelar svensk folkmusik på sitt eget sätt i Österlövsta kyrka den 27 juni.

Musik i sommarkväll är en uppskattad och mångårig tradition som lockar såväl trogna församlingsbor som sommarboende i trakten.

– Det känns som en sommarpresent till dem. Vi har extremt mycket sommargäster här och de är jätteduktiga på att komma. Det brukar vara 30–150 besökare per kväll, säger Matilda och tillägger att inträdet är fritt.

– Vi har en policy att inte ta betalt. Kultur ska inte vara en klassfråga, det ska vara tillgängligt för alla.

Fram till 15 augusti pågår programmet och Matilda hoppas att det ska innehålla något för alla smaker.

– Vi försöker tänka så brett som möjligt för att nå ut till så många som möjligt, säger hon.