Några hyllar Ted andra fixar kakbuffé

Textstorlek:

Att kommuninvånarna ska upptäcka och använda kulturen är målet med Östhammars kulturvecka som drar igång på tisdag nästa vecka. Programmet är laddat med allt från stämpeljakt och kakbuffé till poolparty och teater. Östhammars stad 650 år går som en röd tråd genom veckan, jubileumsåret till ära.

Dannemora församling knyter an till temat, om än lite långsökt.

– Vi kommer att bjuda in till en internationell kakbuffé med 7–650 sorters kakor i Kyrkans hus i Österbybruk, berättar Tina Johansson, kyrkoherde i församlingen.

Hur många kakor som verkligen kommer att serveras till fikat fredag 29 juni återstår dock att se.

– Vi ber om hjälp med bakningen av folk vi träffar på och hoppas på bra gensvar. De vi vet säkert kommer att bidra är barnverksamheten och några församlingsbor. Alla som har lust att vara med är välkomna att lämna bakverken här på fredagsförmiddagen, meddelar Tina Johansson och menar att drömmen vore att få ihop 650 sorter.

Gunn Johansson, medmänniska och aktiv i församlingens integrationsarbete, kom på idén med att ordna en buffé med kakor från världens alla hörn.

– Vi hade en internationell matbuffé i fjol och det blev succé. Jag tänkte det vore kul att prova kakor den här gången. Jag vet att några syriska kvinnor kommer att baka och vi får nog även kakor från bland annat Finland, Brasilien, Kongo, Kenya och, såklart, traditionella svenska kakor, gissar Gunn Johansson och berättar att intäkterna går till kyrkans internationella arbete.

Planer finns också på att samla ihop recepten till kakorna som bjuds för att sedan sätta ihop en liten kakbok till försäljning. Musik i sommarkväll och samtal under eken är andra inslag i regi av Dannemora församling under kulturveckan.

Arrangemanget, som pågår mellan den 26 och 30 juni, är ett samarbete mellan Östhammars kommun, lokala organisationer, företag och samfund. Sammanlagt står ett 30-tal evenemang på programmet, spridda på flera orter.

– Vi dukar fram ett smörgåsbord med kultur av olika slag, säger samordnaren för kulturveckan, Lisa Karm Togo, som är evenemangs- och kommunikationsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen.

Sommarens upplaga är den tredje i ordningen och innehåller fler programpunkter än tidigare.

– Det beror bland annat på att vi kunnat lägga in några jubileumsevenemang. Flera aktiviteter har anknytning till att Östhammars stad firar 650 år. Man blickar bakåt och drömmer lite framåt, säger Lisa Karm Togo och berättar att några som tagit fasta på temat är Stensunda teatergrupp.

De sätter upp Stadsnyckeln, en föreställning om Östhammars historia, med premiär i Ekeby bygdegård lördag 30 juni. Pjäsen framförs i samband med Lilla Festivalen, där en rad artister och konstnärer deltar.

Dramagänget, en av kommunens dagliga verksamheter, medverkar i kulturveckan för andra året. Intresset för musik och teater är den gemensamma nämnaren bland arbetstagarna i gruppen.

– Vi älskar att stå på scenen och är vana att uppträda inför publik, intygar Sari Lahti.

I år har de två framträdanden inbokade. Dels vid Sadelmakarlängan på onsdagen, då sånger ur Trollkarlen från Oz står på repertoaren. Dels på Stallkaféet under torsdagen, där alla iklär sig rollen som Ted Gärdestad.

– Vi ska sjunga sex av hans låtar så vi har beställt peruker och alla ska ha jeansjacka, berättar arbetshandledare Gittan Wahlqvist.

Varför valde ni Ted Gärdestads melodier?

– Därför att han har så himla fina låtar, som alla kan sjunga med i, konstaterar Sari Lahti.

– Sen såg vi filmen om honom och fick mer förståelse för hans sångtexter. Det gav blodad tand, fortsätter Gittan Wahlqvist.

Lisa Karm Togo berättar att de inför årets kulturvecka har prioriterat barn och unga som målgrupp.

– Vi har satsat på mer att göra för dem i år. Familjedag på Sjötorget hade vi förra året också men vi har utvecklat evenemanget. Här kan man till exempel gå med i sagofigursparad, se cirkusshow eller skapa konst med konstnären Kent Wahlbeck.

Veckan avslutas med en jubileumskonsert på Krutudden med Carola Häggqvist, Christer Sjögren och Markoolio bland gästartisterna.