Nöjen för stora och små på Skyttorpsdan

Textstorlek:

Den nionde upplagan av Skyttorpsdan blev en solig tillställning som lockade runt 4000 besökare på lördagen. Ett av dragplåstren var den unika maskinparken, som fick en stor del av den manliga publiken att rysa av välbehag.

Lars Järvklo och Nils Pettersson, båda från Stockholm, sitter med tindrande ögon och beundrar en tändkulemotor som ryker och mullrar.

–Det här är nostalgi och en av årets höjdpunkter, tycker Lars Järvklo, som har åkt för att beskåda en veteransamling utöver det vanliga.

Dagen till ära håller maskinsamlaren Claes Nilsson den årliga visningen av sina dryga hundra entreprenadmaskiner och lingrävare.

–Det här är maskiner från mekanikens barndom. De har rena skrotvärdet men man har fått dem att fungera, säger en lyrisk Nils Pettersson.

Skyttorpsdan heter den ideella förening som bjuder in till en junidag fylld med upptåg och aktiviteter för stora och små. I år var det fler utställare och bättre väder än på länge.

–Vi har haft otur med vädret under många år, men nu var det optimalt. Det var 45 utställare på plats och runt 4 000 besökare, säger en av drivkrafterna bakom arrangemanget, Susie Andersson, som var med och drog igång Skyttorpsdagen för nio år sedan.

Syftet med initiativet då som nu är att sätta orten på kartan och att verka för ökad gemenskap och nätverkande mellan byborna.

–Vi vill visa att vi finns och att det händer en del här också, tillägger Susie Andersson.

Hon berättar att planeringen drog igång i februari och att mycket ideellt arbete ligger bakom arrangemanget.

–Vi jobbar ungefär 500 timmar med att förbereda och återställa allt före och efter Skyttopsdan och under dagen är ett 60-tal funktionärer involverade. Det är roligt men sliter hårt på en. Att se glädjen hos alla barn och vuxna som uppskattar dagen gör att man orkar fortsätta, menar Susie Andersson.

Bland lokala företag och föreningar, politiska partier, loppissäljare och matstånd märktes även Svenska kyrkan.

–Det är naturligt att vi är på plats en sån här dag och informerar om vår verksamhet, säger Kristina Lockner, församlingspräst i Tensta, som har sällskap av ett gäng sommarkonfirmander vid bordet.

Om traditionen med Skyttorpsdagen lever vidare är ovisst i dagsläget.

–Vi får se om det blir något nästa år, det beror på om vi får ihop folk som vill hjälpa till. Men, visst hoppas vi på att få fira tioårsjubileum, säger Susie Andersson.