Ö-guide lockar till besök

Textstorlek:

I samband med att semestersäsongen drar igång finns en ny upplaga av Gräsöguiden tillgänglig. Föreningen Gräsö turism ligger bakom broschyren, som är fylld med utflyktstips, evenemang och nyttig ö-information.

En ensam kajak uppdragen på en skärgårdsklippa, inramad av blåskimrande vatten och en nära nog klarblå himmel. Det är bilden som pryder framsidan av Gräsöguiden, som nyligen levererades från tryckeriet.

Broschyren har getts ut varje sommar sedan 2000 och är framtagen av Gräsö turism, en ideell förening vars främsta syfte är att främja turistnäringen på ön. Medlemmarna uppgår till ett 20-tal, såväl turistföretagare som privatpersoner, med anknytning till Gräsö eller omgivande grannöar.

Guiden innehåller tips på aktiviteter, sevärdheter, cykelturer, tidtabeller för buss- och färjetrafik samt annan information om Sveriges till storleken tionde största ö.

– Den möjliggör för besökare att hitta hit och de får tips på fina ställen att upptäcka, säger ordförande i Gräsö turism, Alexander Lindgren, som driver kanotcentral på ön Rävsten.

Vad är charmen med Gräsö?

– Det är rofyllt, har en genuin miljö och ett fantastiskt naturliv!

I år är Gräsöguiden, som är tryckt i 6 000 exemplar, mer omfångsrik än på länge.

– Det har flera orsaker. Bland annat är det mer annonser, sedan ville vi ha med en sida om vad allemansrätten innebär och vad man ska tänka på när det gäller till exempel fiske och eldning, förklarar Alexander Lindgren.

Broschyren delas ut till hushållen på ön och finns tillgänglig på turistbyråer, campingen, matbutiken och Gräsö gårds vandrarhem, som är beläget några stenkast från färjelägret.

Här träffar vi på Ann-Britt Högström, som startade verksamheten 1992.

– För tjugo år sedan kom turisterna från Uppsala, i dag kommer de från hela Sverige och från andra länder, klargör hon.

Hon är stående suppleant i Gräsö turism och är med och planerar inför föreningens traditionsenliga arrangemang. Näst på tur står Gräsödagen som firas nu på lördag 30 juni i samband med målgången av skötbåtstävlingen Gräsö runt.

– Företag och föreningar visar upp sig, hembygdsföreningen ställer ut gamla bilder, motorsågskonstnären Hans Gustafsson kommer, vi säljer lotter och har servering med fika och varmkorv. Allt händer vid skolan, berättar Ann-Britt Högström och tillägger att föreningen även ordnar välbesökta jul- och påskmarknader.

Alexander Lindgren glädjer sig åt att antalet besökare till ön ökar för varje år, men han är också medveten om att det kräver lite mer av föreningen.

– Vi måste bli bättre på att få fram material på olika språk, i alla fall på engelska. I nuläget har vi bara information på svenska. Vi får se om det kan bli till nästa år, säger han.