Prisat företag med maskkoll

Glada pristagare är Bitte och Mikael Ljungström från Vidilab AB i Enköping – Årets företagare i Uppsala län. Foto: Privat
Textstorlek:

Bitte och Mikael Ljungström, Vidilab AB. är regionvinnare till utmärkelsen Årets företagare i Uppsala län. Nu får de tävla om titeln Årets företagare Sverige i riksfinalen 19 oktober i Stockholm.

– Vi tyckte det var helt fantastiskt när vi blev Årets företagare i Enköpings kommun, så det här är jätteroligt och överraskande, säger en glad Bitte Ljungström och fortsätter:

– Tydligen är vi också första företaget i Enköping som vunnit en regionfinal.

För närvarande har makarna Ljungström semester och de reste till Gotland direkt efter prisceremonin i tisdags på Uppsala slott.

Utmärkelsen delades ut av landshövding Göran Enander och Thomas Byström, Regionchef Före­tagarna.

Årets företagare är en utmärkelse som under flera år delats ut av Företagarna över hela Sverige.

Motiveringen till Vidilabs umärkelse lyder: Med en nischad affärsidé samt stort miljö- och samhällsengagemang har dessa företagare skapat en ny marknad och blivit ledande i Norden med en verksamhet som är rätt i tiden och har framtiden för sig”. 

Juryn bestod av landshövding Göran Enander, Pär Svärdson, vd Apotea och Mia Ulin, vd Apostel kommunikation och Vasabo.

Vidilab, som har sitt företag i Enköping, startade år 2002 och är idag Nordens största veterinärmedicinska laboratorium inriktat på parasitologisk träckprovsdiagnostik. Här jobbar tolv personer året om och under högsäsong förstärks personalstyrkan med upp till 25 medarbetare.

Kunderna är både privatpersoner och veterinärkliniker och prover tas emot från hela Sverige och övriga länder i Norden.

Förra året flyttade företaget till nya lokaler på sammanlagt 1250 kvadratmeter.

– Innan flytten till Enköping fanns vi på 38 kvadratmeter på ett slakteriområde i Uppsala, så vi har verkligen växt till både yta och innehåll, säger Bitte Ljungström, vd och biomedicinsk analytiker.

Bitte Ljungström har arbetat med parasitologi i mer än 30 år och har deltagit i en rad parasitologiska forskningsprojekt, både nationella och internationella, bland annat på häst och får.

Som servicelaboratorium åt Gård och Djurhälsan diagnosticerar Vidilab den största delen av landets parasitologiska prover från får, nöt och svin.

Laboratoriet driver också en smådjursklinik i angränsande lokaler.

– Vi har även byggt upp en forskningsavdelning och har bland annat en forskningsingenjör anställd på heltid, säger Bitte Ljungström.

Nu får Bitte och Mikael Ljungström se fram mot riksfinalen 19 oktober i Stockholms stadshus.

Årets Företagare är organisationen Företagarnas mest prestigefyllda prisutdelning. Utmärkelsen har en lång historia och delas ut på lokal, regional och nationell nivå.

Övriga finalister i Uppsala län var Erling Holmlund och Mona Österberg – Mercodia AB, Uppsala, Stefan Gustavsson – Gustis AB, Östhammar och Lars Erfäldt – Zetterbergs Industri AB, Heby.

Några tidigare vinnare i Uppsala län är Didner & Gerge Fonder AB som tog hem priset förra året.

2016 – Filip Tysander, Daniel Wellington AB, 2015 – Pär Svärdson, Apotea AB och 2014 Axel

Bodén, Tärnsjö Garveri AB.