Vill se människor växa

Anne Lennartsson (C) trampar mot nya utmaningar och kandiderar till riksdagen i årets val. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Anne Lennartsson, Centerpartiets ordförande i Uppsala län, har ett engagemang som sträcker sig utanför både län och land. Från flyktingprojekt i Grekland till kvinnoprojekt i länet och nu kandiderar hon till riksdagen.

– Min drivkraft är att se männi­skor växa oavsett vad det handlar om, säger Anne Lennartsson.

Hon har bland annat drivit företagsskola i Colombo på Sri Lanka tillsammans med maken och under flyktingkrisen för tre år sen var hon på plats i Grekland och hjälpte till i flyktinglägren.

I sitt företag arbetar Anne Lennartsson som retorikkonsult och förutom ordförandeskapet i Centerpartiet har hon bland annat förtroendeuppdrag som ledamot i kommunfullmäktige i Uppsala.

– Som företagare jobbar jag mycket med coaching och kommunikation i många olika former.

Det har hon även nytta av i sitt arbete som politiker och led­orden är mer möjlighet och mindre krångel samt att förenkla. Anne Lennartsson tar det gröna avdraget som exempel. Avdraget, som Centern presenterade i sin vårbudget, ska likna rot och rut och ersätta dagens bidrag för exempelvis solceller.

– Som privatperson kan man få avdragen för kostnaderna direkt på fakturan, säger Anne och tillägger att även hon och maken monterat solceller på sitt hus.

Hon påpekar att förenkla även gäller integration. Under våren har hon bland annat ansvarat för ett integrationsprojekt med en grupp kvinnor på temat miljö och hållbarhet. En del av de deltagande kvinnorna har bott i Sverige i 30 år och andra betydligt kortare tid.

– Vi har pratat om allt från den sunda säkra svenska livsmedelsproduktionen till vart våra sopor tar vägen.

Anne berättar att det endast har varit kvinnliga föreläsare, bland annat på grund av att de är exempel på kvinnor som gör skillnad ute i samhället.

– Syftet med projektet är att skapa ett samhällsengagemang, vilket de här kvinnorna vill men det är inte alltid så lätt att komma in i grupper i Sverige.

Idén till projektet föddes i samband med firandet av Internationella kvinnodagen, 8 mars.

– Under vår kvinnoträff kom det fram så många synpunkter och önskemål att det inte gick att bara släppa det. Samhällsengagemang är viktigast för dessa kvinnor och många ville fortsätta att träffas.

Konceptet växte fram med ett tydligt miljötema, något som deltagarna också önskade.

– Det är så fantastiskt att diskutera med kvinnorna som har väldigt många frågor och de är genuint intresserade. Nu på lördag, 16 juni, ska vi ha en träff då vi be­söker Meshattebo gård i Viksta. Det ska bli jätteroligt.

Anne Lennartsson är född i Pajala och uppväxt i Övertorneå. Föräldrarna var båda aktiva i Centerpartiet och Annes samhällsengagemang väcktes tidigt.

– Som 13-åring startade jag CUF i min hemkommun och efter gymnasiet började jag jobba som CUF-ombudsman i Norrbotten. Sen har det fortsatt med vissa uppehåll.

Nu bor hon i Uppsala sen många år, och hon och maken har fyra barn i åldrarna 17–25 år, yngst är sonen och sen följer tre döttrar.

Anne Lennartsson har länge varit engagerad i kommunpolitiken men känner för nya ut­maningar och nu kandiderar hon till riksdagen.

– Jag tänkte att får jag frågan så kandiderar jag. Och förra året blev jag tillfrågad och nu är jag bland topp tre. Solveig Zander är först på listan, därefter Catarina Deremar och så jag. Det är roligt att vi kommer från olika kommuner – Enköping, Tierp och Uppsala, säger Anne Lennartsson och ler.