En trädgårdsrunda fylld av inspiration och växtråd

Textstorlek:

På lördag, 28 juli, är det dags för andra upplagan av Tuva och täppa, Fjärdhundralands trädgårdsrunda fylld av tips och inspiration. En av deltagarna är Malin Wedrén på Svartbäckens trädgård där både odlingar och gårdsbutik ingår.

Malin Wedrén och sambon Karl Persson är utbildade trädgårdsmästare och biologer och flyttade till gården 2016.

– Vi har jobbat mycket utomlands och det var mer en slump att vi hamnade här och det är jag tacksam för. Här finns så många duktiga och trevliga människor och Fjärdhundraland som är fantastiskt, säger Malin Wedrén.

Nu är det andra odlingssäsongen för paret som även har en gårdsbutik med trädgårdsloppis, växter och grönsaker.

Gården består av tio hektar mark där hälften hyrs ut till bete och hälften är odlingsmark. Här finns nötväxter, bärbuskar, cirka 50 olika äppelsorter, 40 päronsorter och mycket mer.

– Nytt för i år är olika cideräppelsorter. Det finns flera tusen äppelsorter och det är en fantastisk kulturskatt som måste få finnas kvar. Vi ympar träd och buskar själva och har nu några tusen fruktträd, säger Malin och går vidare mot ett stort odlingsfält nedanför gården.

Här består odlingarna av kryddväxter, grönsaker, blommor och perenner.

– Vi använder inga kemiska bekämpningsmedel utan använder endast kompost och gödsel från får, häst och ko. Jag odlar på upphöjda bäddar och i år har vi dubblat odlingsytan.

Vi går förbi rader av både kända och mindre grönsaker och växter.

– Det här är kardon som är nära släkt med kronärskocka, och jag bleker stjälkarna genom att täcka med kartong, säger Malin Wedrén och visar på den speciella växten.

Under åren som trädgårdsmästare runt om i Skandinavien har paret samlat på sig ett stort antal växter, både vanliga och ovanliga. Dessa förökar de nu i deras plantskola och Malin berättar att de provodlar hela tiden nya sorter och arter på plats.

– Men vi är i ett uppstartsskede och vi har ju också ett trädgårdsföretag med olika tjänster. Jag jobbar även lite åt SLU med landskapsinventering, och det är jättekul, säger hon och fortsätter:

– Vi är också med på Bondens marknad i Stockholm varje lördag och söndag i augusti och september.

Närmast är det dock Fjärdhundralands trädgårdsrunda som väntar, och förutom Svartbäckens trädgård medverkar ytterligare sju entusiaster.

På Fjärdhundralands hemsida finns namn och adress på de medverkande, liksom en karta över besöksmålen.

Svartbäckens trädgård ligger i Åloppe norr om Nysätra.