Här står matglädje på schemat

Textstorlek:

Varje sommar samlar 4H:s matskolor unga entusiastiska kockar runt om i länet och landet. Under en vecka får barnen lära sig om kost, matlagning och motion på ett kul och inspirerande sätt.

Matintresset är den gemensamma nämnaren för ett gäng tjejer och killar som har valt att tillbringa en lovvecka i Thunmanskolan i Knivsta. Närmare bestämt håller de till bland vispar och karotter i hemkunskapssalen där en av sommarens matskolor i 4H:s regi äger rum.

På schemat står matlagning och teoripass varvat med lek från morgon till eftermiddag. Målet med matskolorna är främst att barnen ska ha roligt med mat och motion, men också att de ska lära känna produkter från det svenska lantbruket.

– Vi börjar dagen med att göra frukost, imorse bakade vi scones. Sedan har vi en paus innan det är dags att tillaga lunchen, berättar Siri Rönnmyr, som är ansvarig ledare för lägret.

Hennes uppgift är att planera rätterna och inhandla matvaror.

– Det ska vara varierad och nyttig mat, lagad från grunden. Så långt det går använder vi ekologiskt, kött och mejeriprodukter handlar vi närproducerat, fortsätter Siri Rönnmyr, som har hjälp av tre andra ledare.

Teoripassen har ofta någon anknytning till måltiderna. Som efter gårdagens vegetariska köttfärssås, pratade de om vår köttkonsumtion och varför vi bör minska på den.

Förkunskaperna är olika i gruppen där barnen är mellan 9 och 12 år. Några vet hur en färdigkokt potatis ska kännas medan andra lagar mat för första gången. Att det är kul att laga mat är i alla fall samtliga eniga om.

– Det är roligt. Jag lagar inte så mycket hemma, men brukar hjälpa till ändå. Efter lägret kommer jag att laga mer, tror Freja, 9 år.

Enligt henne har det bästa hittills under veckan varit att baka rödbetsbröd.

Efter en lekstund i solen på skolgården ska morgondagens frukost förberedas. ”Overnigth oats” står på menyn. Tim, 10 år, vet att det är en slags hälsogröt som ska stå i kylskåpet över natten.

– Jag har ätit sån. Mamma gjorde gröten för att den är trendig och det var gott, klargör han.

Lunchen för nästa dag ska också fixas. Pasta ska kokas, skinka tärnas och grönsaker hackas till pastasalladen som ska packas med till utflykten.

– Imorgon besöker vi en bondgård. Vi ska titta på djur, prata om var köttet kommer ifrån och lära oss mer om ekologiskt och närproducerat, säger Siri Rönnmyr, och konstaterar att de sysslar med utbildning också, inte bara kollo.

– Flera ämnen ingår, som matte och biologi. Och barnen lär sig samarbeta. Men det är inga problem att det är skola tycker jag, inte så länge det är kul!