Internationell torka

Textstorlek:

Torrt som i torka var ordet. Det har gått så långt att väderrapportörerna i rutan verkar lite skamsna när dom måste tillstå att inget regn är i sikte. Nu är det kris säger dom på nyheterna – för bönderna! Må så vara men nu gäller det inte enbart en livsmedels­producerande yrkesgrupp.

En olycka kommer sällan ensam och dom som är överhövan minnesgoda kan dra sig till minnes kalla krigsvintrar och livsmedelsbrist under det som kallats det andra världs­kriget. Man kan ju ha läst om den tiden om inte annat.

Gubben i stugan påminner sig om ett radioprogram i slutet av femtiotalet där en kvinna som hade barndomsminne från nödåren på 1860-talet fick komma till tals. Historien ligger faktiskt inte längre tillbaks än så. Det vet gubben i stugan som i mångt och mycket är fostrad av en farmor född hösten 1887.

Nu pratar vi nutid. Skörd av foder och spannmål har torkat in. I Jämtland äter bladlusen upp det som finns kvar och i resten av riket torkar skördar in. Brunnar sinar och detta ska enligt medial hörsägen drabba bönderna i första hand.

Halverade skördar är en realistisk hotbild. Men stopp och belägg! Är det småsnåla och griniga lant­brukare som nu för vår gemensamma talan? Vi kan ju få extrapriser på svenskt kött under hösten men sedan finns inget kvar utöver danskt fläsk.

Samtidigt dyker en debatt om att göra riket mer självförsörjande beträffande livsmedel upp. Beredskaps­lager som kunde ha använts även under extrema torrperioder finns inte längre och importen av anti­biotikabelastat fläskkött har kanske varit för billigt.

Nu får vi se om vårt gemensamma hus. Olivolja är godare än rapsens men ger inte anledning till att följa fyrern från Sölvesborg. Hudkrämer från Österlen är mer lenande än kaxiga ord i Almedalen.

Om lokalt brygd pilsner ska öka för mycket i pris lär framtiden utvisa men att påstå att torkan enbart skulle var ett bekymmer för bönder och lantbrukare är en missuppfattning som inte kan tolereras. Torkan är ett internationellt bekymmer över norra Europa och bör ses som ett sådant.

Tillsvidare är det lugnt i Socknen.

Backstu’sittarn