Marcus på prispallen i VM

Textstorlek:

Den regerande svenska mästaren i beridet bågskytte, 15-årige Marcus Hjortsberg från Tierp, skördade fina framgångar när VM nyligen ­avgjordes i Ungern.

I helgen genomfördes världshistoriens första total-VM i beridet bågskytte i Pomáz, Ungern. Man tävlade i disciplinerna koreansk och ungersk gren samt polsk jaktbana.

Tierpskillen Marcus Hjortsberg, som tävlar för klubben Siljanspilens BK, visade fin form och kammade hem guld i såväl koreansk gren som polsk jaktbana. Resultaten gav slutligen silvermedalj i totalen för juniorer.

– Det här är stort, det gick långt över förväntan, säger Marcus pappa, Tommy Hjortsberg, när vi når honom i bilen på väg hem genom Europa.

Hela familjen, där även mamma Anna och lillebror Victor ingår, var med och följde tävlingarna på plats.

– Det var en upplevelse! I Ungern är beridet bågskytte en stor sport med runt 1000 aktiva, jämfört med ett 70-tal i Sverige. De hade live-sändningar på tv alla dagarna, berättar Tommy.

Marcus var 11–12 år när han provade på sporten för första gången.

– Då hade jag lång ridvana och behärskade bågskytte så det var bara kombinationen som var ny, säger Marcus, som ska börja årskurs 9 på Aspenskolan till hösten.

Hur mycket tid lägger du ned på träning?

– Jag tränar dagligen mer eller mindre. Så som gymnasieval skulle naturbruk med inriktning häst passa bra.

Marcus har aldrig varit med om någon allvarlig incident då han utövat sporten.

– Jag har väl ramlat av hästen några gånger hemma. En gång under tävling tappade jag stigbygeln och då var det nära. Men jag lyckades hålla mig kvar och sköt och träffade precis efteråt.

För ett otränat öga ser det svårt ut bara att rida utan att använda händerna och att samtidigt från hästryggen skjuta pil efter pil.

– Men faktum är att människor har jagat från hästryggen lika länge som vi har tämjt hästar. Beridet bågskytte har också varit en stridsmetod tillämpad av bland andra Djungis Khan i Mongoliet, säger Marcus coach, Mats Voxmark, som även tog VM-silver i den polska jaktbanan.

– Det första steget är att berätta för hästen vilken uppgift den har och att vänja den vid ljudet av fanor och svischande pilar. När vi människor tycker att hästen är besvärlig handlar det ofta om att den ställer frågor, som om det är såhär vi menar att den ska göra, fortsätter han.

Marcus föräldrar är inte särskilt oroliga för sin sons val av tävlingsidrott.

– Marcus är väldigt säker, trygg och orädd. Det är bara när han tävlar utomlands på helt okända hästar jag kan känna en viss oro, säger Anna.

Nu väntar lite välförtjänt vila hemma i Orkebo för juniorvärldsmästaren. Sedan bär det av igen.

– Om ett par veckor åker vi på en internationell tävling i Kiel i Tyskland sen är det SM i Norrtälje i början av augusti. Där siktar Marcus på att behålla mästartiteln, säger pappa Tommy.

SM-guldet i fjol gjorde honom till den yngste mästaren genom tiderna.