Snart sparkar VM igång

Textstorlek:

Det var fem år senast det begav sig. I sommar har Alunda fotbollsgolf återigen fått det ärofyllda uppdraget att arrangera världsmästerskap. Tävlingen förväntas samla runt 200 deltagare från omkring 15 länder.

Samtidigt som VM-festen pågår för fullt i Ryssland laddar Alunda fotbollsgolf för ett helt annat världsmästerskap på hemmaplan. Den 18–21 juli avgörs årets fotbollsgolfs-VM på 18-hålsanläggningen intill Olandsbygdens golfbana. För andra gången.

Sitt första VM arrangerade man 2013, i samband med invigningen av den nya fotbollsgolfbanan. Därefter har klubben haft både EM och Swedish Open.

– Vi försöker hålla en stortävling varje år. Vi är en trimmad grupp som gillar att ordna tävlingar, säger Micael Gustavsson, som är ledamot i Olandsbygdens golfklubb och med i styrgruppen i fotbollsgolfssektionen.

I slutet av förra året kom World footballgolf association, WFGA, med beskedet att de tilldelats VM.

– Det är jätteroligt, och trevligt att få uppskattning efteråt. Vi har ju lyckats bra med våra arrangemang hittills, menar han.

Tillsammans med Mikael Nilsson är han spindeln i nätet för stundande event, som lockar deltagare från hela världen. För några dagar sedan fanns cirka 80 herrar och 30 damer på anmälningslistan, bland dem märks Sverige-eliten och toppspelare från Europa.

– De bästa kommer. Vi har deltagare från Indien och Nepal också, säger Micael, som hoppas att man har nått 200 tävlande innan anmälningstiden går ut idag fredag.

Mellan arbetspassen siktar han på att stå på startlinjen själv.

– Ja, jag tänkte vara med. Jag gick från golf till fotbollsgolf för några år sedan och tycker att det är kul. Bra med den här sporten är att man inte behöver vara jätteduktig för att lira, vem som helst får vara med och tävla.

En och en halv vecka återstår innan VM-yran drar igång, för andra gången den här sommaren. Fram tills dess är det en hel del att stå i för arbetsgruppen. Bland annat kontinuerligt underhåll av banan, där man fortfarande jobbar med att läka vinterskadorna.

– Vi lägger ett par timmar varje dag på banan och försöker få gräset att börja växa. Den ska vara i toppskick till VM, lovar Micael, som ser ett växande intresse för fotbollsgolfen.

– Sporten blir större och större. Här i Alunda ökar besöksantalet för varje år.