Viktig information från SOS

Textstorlek:

SOS går ut med information med anledning av den långvariga torkan som bland annat lett till många bränder.

På eftermiddagen idag, tisdag 17 juli, fanns 75 ärenden som klassificerades som Brand i terräng. Detta att jämföra med normala nivåer på runt 40 ärenden. Föregående dygn var antalet 112-anrop 12 215 stycken att jämföra med en genomsnittlig julidag då det ringer omkring 9 500 samtal.

Det senaste dygnet har åtta Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdags och av dessa gäller fortfarande sju. Det har aldrig tidigare skickats ut så många VMA under så kort tid.

Torkan har alltså lett till en stor mängd samtidiga bränder i skog och mark, men det ökade antalet nödsamtal har även andra orsaker.

Det råder ett ansträngt läge och ökade svarstider på 112. Enligt pressmeddelandet är dock läget på SOS-centralerna under kontroll.

SOS Alarm vädjar nu till allmänheten att avstå från att ringa nödnumret om man inte är i akut och direkt behov av hjälp. Ett tips är att använda det nationella informationsnumret 113 13, exempelvis om undrar hur man ska agera om man befinner sig i närheten av en större skogsbrand.

Följande viktiga telefonnummer finns för icke brådskande ärenden: 113 13 –  Informationsnummer vid olyckor och kriser, 114 14 – Polisen vid icke-akuta ärenden, 1177  – Sjukvårdsrådgivning.