Evenemang 24–31 augusti

Textstorlek:

Uppsala

▶ Femårsjubileum för Väg 282 – en kul tur imorgon lördag kl. 11–17 mellan Danmark och Edsbro. Konstutställningar, hantverk, musik, medeltida kyrkor, masugn, barnaktiviteter med mera på drygt 30 platser längs vägen.

▶ Streaplers spelar upp till dans i Fyris Park imorgon lördag kl. 20–00.

▶ Skörd i kål- och kryddgården avslutar sommaren på Disagården nu på söndag kl. 13–16. Hjälp till att plocka upp betorna och prova att bereda lin. Honungen är nyslungad och smedjan är öppen.

▶ Aktiviteter för stora och små på Stadsskogens dag på söndag kl. 11–15. Testa lådcyklar, åk linbana, prova kolbullar, gå upp i vattentornet och besök marknadsgata.

▶ Sommarmusik med gruppen Tria con fuse i Björklinge kyrka på söndag kl. 18. På repertoaren; från Chopin till Jobim och Bach blandat med sånginslag.

▶ På Upplandsmuseet visas bland annat Sim sala bim, en utställning om trollerikonsten och Samtiden i fokus – dokumentation av dagens Uppland för framtidens generationer. Några av de tusentals bilder som tagits av museets fotografer under samtidsundersökningarna från 1970-talet fram till i dag ställs ut.

▶ Bilder från krig och flykt. Stadsbiblioteket visar en utställning av Uppsalajournalisterna Joakim Medin och Troy Enekvist, som under olika perioder skildrat människors vardag i krig och flykt.

Knivsta

▶ I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

▶ Besök Näsets Gröna trädgårdskafé i Södra Ekhamn lördagar kl. 12–16 i augusti. Här serveras härodlat, hemlagat och hållbart till fikat. Grönsaker till försäljning i den lilla handelsboden.

▶ Högmässa med konfirmation i S:ta Birgittakyrkan på söndag kl. 10 och 14.

▶ Sommardans med levande orkester på Ängby park på torsdagar kl. 13–17. Sist ut för säsongen är bandet Ola o jag. Entré inklusive fika.

▶ Spela och träna boule på Blå Wingens boulebanor torsdagar kl. 14. Ung som gammal är välkommen. Medtag kaffekorg.

▶ Högmässa i Östuna kyrka på söndag kl. 12. Kyrkkaffe.

Heby

▶ Västerlövsta hembygdsförening bjuder in till våffelkafé i hembygdsgården dagligen under augusti månad. Här finns även en utställning med rottingflätade föremål att beskåda.

▶ Medmänniska är temat på söndagens gudstjänst Harbo kyrka, som inleds kl. 11.

▶ Musikgudstjänst i Enåkers kyrka på söndag kl. 18. Per Enflo, solist, kammarmusiker och ackompanjatör, spelar på den nya flygeln.

Enköping/Håbo

▶ Lars Larsson från Västerås visar akvareller i Stenhusets Galleri i Skokloster. Vernissage på lördag kl. 12–16.

▶ Syrisk och svensk musikfest på Enköpings bibliotek på söndag kl. 18.30.

▶ Vilse på nätet. Kom igång att låna e-böcker, skaffa e-post eller surfa på internet på biblioteket måndagar och torsdagar kl. 13–14.

▶ Utställningen ”Livets trädgård” – ett urval av Stuart Wredes verk i form av film, bilder och skulptur visas på Grönsöö slott. Se även utställningen ”Möbler på Grönsöö” som lär om vårt svenska kulturarv.

▶ Wallin och Cigarr-Pelle är namnet på sommarens utställning på Enköpings museum. Här visas fotografier från två upphovsmän; Cigarr-Pelle, som i första hand var en skildrare av staden Enköping samt Karl Wallin, som främst skildrade den omgivande landsbygdens vardagsliv när 1900-talet var ungt. Utställningen pågår fram till 15 september.

Tierp/Älvkarleby

▶ Syner vid Södra forsen, ett bruksspel i två akter i regi av Sara Eklund ges i Parkhallen i Söderfors ikväll fredag kl. 19, lördag kl. 13 och 17 samt söndag kl. 15. Upplev orten på två timmar, från slutet av 1600-talet och fram till vår tid. Spelet ackompanjeras av levande musik och en kör.

▶ Brukstur med visning av Lancashiresmedjan samt skolstugan i Karlholmsbruk på söndag med samling vid Vita Magasinet kl. 13.

▶ Föreningen Marmabygden bjuder in till flottarkojan i Marma vid Dalälven. Öppet lördagar kl. 12–15 i augusti. Se den unika flottningsutställningen. Det finns även möjlighet att åka på tur med flottarbåten STORA.

▶ Brukstur med visning av Lancashiresmedjan och skolstugan i Karlholmsbruk på söndag kl. 13. Samling vid Vita Magasinet.

▶ Körer i sommarkväll – final. Älvkarleby Skutskärs kyrkokör och flickkör samt ConVoce från Stockholm ger konsert i Skutskärs kyrka på söndag kl. 19.

▶ En värld av vänner. Lyssna till en sommarblandning av visor, sånger och jazzballader framförda av Roslagskvartetten i Söderfors kyrka på torsdag kl. 19.

▶ Fotoexpo på Laxön. Utomhusutställning med 26 fotografer pågår fram till 30 sept.

Östhammar

▶ Öregrundsbiografen visar Mission: Impossible fallout på söndag kl. 18.30. Lasse Majas detektivbyrå visas på söndag kl. 15 och Mamma Mia! Here we go again på måndag kl. 18.30.

▶ Bakluckan, bakluckeloppis i Norrskedika, varje lördag i sommar kl. 10–14. Gatuvagnskök serverar mat och dricka.

▶ Högmässa i Gräsö kyrka på söndag kl. 11 och i Forsmarks kyrka kl. 14.

▶ Högmässa i Alunda kyrka på söndag kl. 11.

▶ Vallonsmedjan går igen i Österbybruk. Se hur vallonsmederna arbetade med att smida ut det värdefulla stångjärnet på söndag kl. 13–14.

▶ Musik i sommarkväll. Jazzkonsert med Agita Rando trio och gästsolist Håkan Sundin i Öregrunds kyrka på söndag kl. 14. Därefter afternoon tea i Kyrkans hus.

▶ Följ med på en rundvandring i orangeriträdgården i Österbybruk tisdagar kl. 12. Se även utställningen Historiska bilder av orangeriträdgården och fortsatt förädling av trädgården.

▶ Textilkonstnären Vanja Brunzell, som skulle ha fyllt 90 år i år, uppmärksammas i en minnesutställning på Sadelmakarlängan i Österbybruk fram till den 26 aug.