Evenemang 31 augusti–6 september

Textstorlek:

Uppsala

Donnez spelar upp till dans i Fyris Park imorgon lördag kl. 20–00.

Botans dag med växt- och matmarknad i Botaniska trädgården på söndag kl. 11–16. Fynda växter, få odlingstips, delta i trädgårdssällskapets odlartävling, handla på Bondens matmarknad, lyssna till KnivstaSune i växthuset med mera.

Stavby bygdegård visar Mamma Mia! Here we go again på söndag kl. 14 och 19.

Söndagsdans med Blenders på Liljekonvaljeholmen på söndag kl. 17–21.

En annorlunda naturkyrkogård. Kyrkogårdsvandring på Berthåga, en modern kyrkogård i ett tusenårigt kulturlandskap, på torsdag kl. 17. Samling vid Röda stugans förskola.

På Upplandsmuseet visas bland annat Sim sala bim, en utställning om trollerikonsten och Samtiden i fokus – dokumentation av dagens Uppland för framtidens generationer.

Bilder från krig och flykt. Stadsbiblioteket visar en utställning av Uppsalajournalisterna Joakim Medin och Troy Enekvist, som under olika perioder skildrat människors vardag i krig och flykt.

States of being. Textilkonstnären Anna Kristina Göransson visar textila verk i Kaleidos galleri fram till 16 september.

Knivsta

I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Besök Näsets Gröna trädgårdskafé i Södra Ekhamn på lördag kl. 12–16. Här serveras härodlat, hemlagat och hållbart till fikat. Grönsaker till försäljning i den lilla handelsboden.

Kvarngårdens dag firas traditionsenligt på söndag kl. 12–15. Veterantraktorer, lokalproducerade produkter till försäljning, Knivstabygdens trädgårdssällskap säljer blommor och plantor, smedjan håller öppet med mera.

Kaffe och fika serveras.

Knivstabon Lennart Runnding har cirka 4000 bilder i sin bildsamling. På måndag kl. 18 gästar han Röda Korsets kafé på Lyckträffen där han visar ett bildspel.

Spela och träna boule på Blå Wingens boulebanor torsdagar kl. 14. Ung som gammal är välkommen. Medtag kaffekorg.

Heby

Fokus Bio i Östervåla visar Superhjältarna 2 på söndag kl. 15 och det svenska familjedramat Trädgårdsgatan kl. 18.

Lördagsöppet på biblioteket i Heby den 1 september kl. 11–14. Kom och träffa dina lokala politiker och ställ frågor. Representanter för samtliga partier i Heby kommun. Kaffe serveras.

Västerlövsta hembygdsförening bjuder in till våffelkafé i hembygdsgården dagligen under augusti månad. Här finns även en utställning med rottingflätade föremål att beskåda.

Musikkafé i Huddunge församlingshem på tisdag kl. 19–21.

Enköping/Håbo

Imorgon lördag kl. 10–16 äger Trädgårdsdag rum i Enköping. Det blir en fullmatad dag med inspiration inom trädgård, närproducerad mat och hälsa.

Rylräkning (ryl är ett slags småbuske) vid Lilla gräskärret på Skohalvön på lördag. Vid behov utförs även röjningsarbete. Samling vid p-platsen vid Häggeby kyrka kl. 10 för samåkning. Ta gärna med fika. Kläder efter väder.

Stor barnloppis på Långgatan 38 i Enköping på söndag kl. 10–15. Kläder, leksaker, cyklar med mera till försäljning.

Öppen kyrka i Härkeberga kyrka på söndag kl. 10–17 samt gudstjänst kl. 18.

Högmässa i Vallby kyrka kl. 10.

Balansträning för seniorer med kondition och styrka i fallförebyggande syfte. På Träffpunkt Kryddgården på måndag kl. 10.30.

Vilse på nätet. Kom igång att låna e-böcker, skaffa e-post eller surfa på internet på biblioteket måndagar och torsdagar kl. 13–14.

Wallin och Cigarr-Pelle visas på Enköpings museum. Här visas fotografier från två upphovsmän; Cigarr-Pelle, som i första hand var en skildrare av staden Enköping samt Karl Wallin, som främst skildrade den omgivande landsbygdens vardagsliv när 1900-talet var ungt. Utställningen pågår fram till 15 september.

Lars Larsson från Västerås visar akvareller i Stenhusets Galleri i Skokloster.

Tierp/Älvkarleby

Familjelördag på Tierps bibliotek den 1 september kl. 10.30. Träffa en biodlare och lär dig mer om bin, pollinering, humlehotell och bivattnare. Besök vid bikupan intill Tämnarån.

Enade vi stå rustade och starka. Sammanlyst gudstjänst i Hållnäs kyrka på söndag kl. 11. Solosång av Solbritt Mattsson. Korvgrillning efter gudstjänsten.

Föreningen Marmabygden bjuder in till flottarkojan i Marma vid Dalälven på lördag kl. 12–15. Se den unika flottningsutställningen. Det finns även möjlighet att åka på tur med flottarbåten STORA.

Musikgudstjänst med inskrivning av konfirmander i Skutskärs kyrka på söndag kl. 16.

Tegelsmoraveckan avslutas med gudstjänst på söndag kl. 18 i Tegelsmora kyrka. Musitanterna och Tegelsmora kyrkokör medverkar.

Fotoexpo på Laxön. Utomhusutställning med 26 fotografer pågår fram till 30 sept.

Östhammar

Öregrundsbiografen visar Superhjältarna 2 på söndag kl. 15 och Mamma Mia! Here we go again på kl. 18.30.

Högmässa i Alunda kyrka på söndag kl. 11. Därefter kyrkkaffe.

Välsignat och klart. Mässa i Östhammars kyrka på söndag kl. 16. Därefter serveras mat i församlingshemmet.

Invigning av Kulturhuset Storbrunn i Östhammar imorgon lördag kl. 13. Programmet bjuder på musik, litteratur, teater, konst med mera. Det blir bland annat författarträff med Jan Guillou, show med magikern Johan Ståhl, konstworkshop och besök av lokala författare.

Säsongsfinal för Bakluckan, bakluckeloppis i Norrskedika, på lördag kl. 10–14. Gatuvagnskök serverar mat och dricka.

Ekebydagen firas med aktiviteter för barn och vuxna på söndag kl. 10–15. Programmet bjuder bland annat på barnteater, politikerdebatt, Ekeby spelmän firar 30-årsjubileum, drop-in dop och vigsel i kyrkan med mera. Servering av hamburgare och fika.

Frösåkers hembygdförening ställer ut silversaker skapade av silversmeder i Östhammar från 1600-talet och fram till nu i SKB:s lokaler på Norra Tullportsgatan 3. Vernissage på tisdag kl. 16.30–19.