Åskoväder och värme stoppar tågtrafik

Textstorlek:

Risk för solkurvor, brand på spåren och kraftiga åskoväder. Vädergudarna ställer till det för tågtrafiken och orsakar tågstopp och förseningar på många håll i landet.

Enligt Trafikverket har risken för solkurvor bland annat hindrat trafiken mellan Uppsala och Uppsala Norra, vilket påvekar Upptåget mellan Uppsala och Sala, samt trafiken mot Dalarna.

– Att man inte har kunnat åtgärda problemet beror på att det varit åska och blixtrar under natten, man kunde inte ge sig ut i ovädret och fixa felet, säger Denny Josefsson, kommunikatör på Trafikverket.

– Det lär bli varmt i Uppsala under dagen också så jag förmodar att vi inte kan fixa till problemet förrän tidigast i natt, om det inte börjar åska igen.

Mellan Narvik i Norge och Kiruna är det helt stopp i tågtrafiken på grund av en brand vid spåren på den norska sidan. Man har inte någon prognos för när tågen ska gå som normalt igen, men sträckan ersätts med buss.

På grund av fortsatt höga temperaturer är tågtrafiken även inställd på en rad sträckor i Götaland. Det handlar bland annat om sträckorna Kalmar-Linköping, Värnamo-Halmstad, Jönköping-Värnamo och Nässjö-Vetlanda. Där återupptas trafiken tidigast på lördag morgon.

– Vädrets makter rår man sig inte på, så vi får se hur det fortsatta tågläget blir de närmsta dagarna, säger Denny Josefsson.

Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag för information om aktuella resor. (TT)