Dom återuppför svulstigt bruksspel i Söderfors

Textstorlek:

Sjutton år efter uruppförandet sätter ett idogt gäng amatörer upp bruksspelet ”Syner vid Södra forsen” igen. Här får man följa Söderfors historia från början under slutet av 1600-talet fram till våra dagar. Det är en historia med färgstarka brukspatroner, tjänstefolk och slagsmål. Fast utan kärlekshistoria.

År 2001 satte Söderfors hembygdsförening upp brukksspelet ”Syner vid Södra forsen”. 17 år senare sätter teateramatörerna i den ideella föreningen Söderfors entertainment upp spelet igen.

Det är inget litet projekt de gett sig på. Femton skådespelare, lika många musiker och körmedlemmar samt sminköser, ljud- och ljustekniker, scenbyggare med mera ska, efter att ha övat ett halvår, återuppföra ”Syner vid Södra forsen” mellan 24 och 26 augusti i Parkhallen.

– Det känns pirrigt men samtidigt väldigt spännande, säger Inger Åhs-Kjellén som är en av initiativtagarna och spelar ”den mystiska kvinnan” som tillsammans med strömkarlen håller ihop hela berättelsen.

Och det finns en del att hålla ordning på. ”Syner vid Södra forsen” inleds i slutet av 1600-talet när Sverige är en stormakt och Claes Depken, senare adlad Anckarström, får en idé om att anlägga ett järnbruk vid forsen och tillverka ankare åt flottan. Det blev starten för verksamheten som präglar Söderfors än idag. Och i bruksspelet får man följa med hela vägen.

– Spelet handlar om Söderfors bruk – hur det var i begynnelsen och hur det utvecklats fram till våra dagar fast mest fokus lägger vi på 1700-talet och ”Grillarna” och deras fruar, säger Inger Åhs-Kjellén.

Bruket köptes 1748 av dåvarande direktören för Ostindiska kompaniet, Claes Grill, som tillsammans med sin fru Anna Johanna den äldre inledde en storhetsperiod för både trakten och bruket. Parets son Adolf Ulric Grill och maka Anna Johanna den yngre tog sedan över stafettpinnen och anlade bland annat Engelska parken samt samlade ihop en stor mängd uppstoppade djur och fåglar, vilka senare utgjorde grundens för Naturhistoriska riksmuseets samlingar.

– Det här var personer som byggde bruket och orten. Det var under den här perioden som bland annat det grekiska templet och den välvda bron blev till och handlingen kretsar därför kring den eran, säger Inger Åhs-Kjellén och fortsätter:

– Fast även om det handlar om historiska personer och skeenden är det ofta rätt tillskruvat.

Persongalleriet innehåller heller inte bara brukspatroner och fina damer. Här finns smederna, tjänstefolket, drängarna och pigorna som utgjorde basen för brukets verksamhet. Det dricks brännvin. Det skämtas om herrefolket. Och så har vi den historiska motsättningen mellan Söderfors och Hedesunda. Samt ett rejält slagsmål.

– Vi har faktiskt övat oss på att slåss. Det är till och med flera som insisterat på att vi ska ha en längre slagsmålsscen.

Allt som allt är ungefär 40 olika personer poträtterade i ”Syner vid Södra forsen”. Fast skådespelarensemblen består bara av 15 personer. Det behövs ingen matematikprofessor för att räkna ut att det inte går ihop sig.

– De allra flesta spelar mer än en roll. Jag tror att den som spelar flest har fyra.

Med tanke på att föreställningen är cirka 1,5 timmar lång, har 28 scener samt ett tiotal kulisser och i stort sett alla skådespelare ska klä om flera gånger så förstår alla att det krävs en hel del planering och övning för att få ihop bruksspelet.

Fast ”Syner vid Södra forsen” är inte bara talad teater. Man har även en åtta personer stark kör och en sjumannaorkester med bland annat två nyckelharpor. Allt under ledning av Niclas Axelsson som också skrivit musiken till åtta av styckena som framförs i pjäsen.

Det är också en imponerande organisation bakom och runt scenen där stora delar av bygden ställer upp. Kulisserna har byggts av ”gubbverkstan” i Söderfors, hembygdsföreningen lånar ut manus, kläder och peruker, Studiefrämjandet har anordnat studiecirklar, Tierps kommun har beviljat bidrag och flera lokala företag ställer upp som sponsorer.

Till det kommer alla timmar som deltagarna själva bidragit med. Imponerande med tanke på att alla är amatörer.

– Tio av oss, inklusive mig, har aldrig stått på en scen tidigare. Fast är man 72 år är det väl på tiden att göra debut, säger Inger Åhs-Kjellén och skrattar.

Den 24 augusti har ”Syner vid Södra forsen” premiär på Parkhallen i Söderfors. Och det gäller att passa på om man är intresserad. Sammanlagt sätter föreningen bara upp fyra föreställningar fram till 26 augusti.