Fler har insjuknat i ehec-utbrottet

Textstorlek:

Åtta ytterligare personer har fått magsjuka orsakad av ehec-bakterier. Folkhälsomyndigheten bekräftar att de tillhör det stora utbrottet med gemensam smittkälla. Sammanlagt har 85 fall bekräftats under juli och augusti.

– Det som är bekräftat är att dessa fall hör ihop. Majoriteten har insjuknat i juli, men det finns också fall under augusti. Eftersom vi inte vet vad smittkällan är ännu så kan det förstås komma nya fall, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.

Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall leda till en allvarlig njursjukdom. Åtta nya fall har bekräftats den senaste veckan, medan ett tiotal ytterligare utreds för att se om det finns någon koppling till det stora utbrottet. De insjuknade patienterna finns i nio landsting och utbrottet beräknas ha nationell omfattning.

– Vi utreder fortfarande brett och intervjuar de som är sjuka. Vi frågar vad de ätit och vad de har gjort under tiden före insjuknandet. Det görs mikrobiologiska analyser för att se om det är samma typ av smittkälla, säger Anneli Carlander.

Folkhälsomyndigheten jobbar tillsammans med smittskyddsläkare i hela landet och har en dialog med Livsmedelsverket för att försöka hitta det som orsakat utbrottet. Hittills har man dock gått bet på den punkten.

– Vi skulle förstås helst ha hittat smittkällan redan nu. Men vi fortsätter arbetet med förhoppningen att kunna identifiera den. Det viktigaste är att inte fler människor insjuknar, säger Anneli Carlander.

Följande landsting har patienter som drabbats av ehec-bakterien under det pågående utbrottet: Uppsala, Gotland. Halland, Kalmar, Skåne, Stockholm, Västernorrland, Västra Götalandsregionen, Östergötland.

 Genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad: Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter. Smaka inte på rå köttfärs och genomstek köttfärs ordentligt. Drick inte opastöriserad mjölk. Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk. Skölj grönsaker ordentligt. Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött. Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.

Ann Edliden/TT

Publicerat av