Hade felaktig alzheimerdiagnos i tio år

Textstorlek:

En 55-årig kvinna led av en allvarlig depression och blev diagnostiserad med alzheimers. Men häromdagen, tio år senare, upptäckte Akademiska sjukhuset i Uppsala att diagnosen var fel, rapporterar P4 Uppland.

– I går grät jag mycket, tårarna bara rann, säger den nu 65-åriga kvinnan till radion.

Efter alzheimerbeskedet tog kvinnan ut sin pension och städade ur sitt hus för att underlätta för anhöriga, i tron om att hon inte hade lång tid kvar att leva. Hon bloggade dagligen om sjukdomen skrev boken ”Jag och min alzheimer”.

– Vad ska folk tro? Jag har ju föreläst och skrivit en bok, hela tiden i tron att allt jag känner beror på en sjukdom. Och då var ju min tanke att stötta andra med sjukdomen. Jag känner mig lite som en bedragare, säger hon.

När kvinnan efter några år med diagnosen kände att hon inte försämrades gick hon tillbaka till sin geriatriker, men blev åter försäkrad om att diagnosen stämde.

– Vi skojade och sa att läkaren nog förväxlat bilderna med någon annan, för jag kände mig så bra.

Efter ytterligare några år bad kvinnan om en remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala där det konstaterades att hon inte hade någon diagnos. Enligt överläkaren Lena Kilander hade den tidigare alzheimerdiagnosen fel underlag.

– Sett i efterhand är det väldigt skakande och tragiskt, säger Kilander. (TT)

Puiblicerat av