Högre krav på upphandlade livsmedel

Textstorlek:

Regeringen föreslår att göra det obligatoriskt för upphandlande myndigheter att ställa krav på djurskydd och låg grad av antibiotikaanvändning när det gäller upphandlingen av animaliska livsmedel.

– Det finns en utmaning som vi måste ta på största allvar. Vi tycker att konsumenterna ska ha rätt att kunna göra medvetna val, säger konsumentminister Per Bolund (MP) på en presskonferens.

Efter att nya upphandlingslagar trätt i kraft har myndigheter fått utökade möjligheter att ställa specifika krav på djurskydd när det gäller upphandlingar. Detta görs dock enbart i ungefär 60 procent av fallen, påpekar civilminister Ardalan Shekarabi (S) på presskonferensen.

– Det ska inte vara frivilligt att följa detta. Det är ett moraliskt ansvar att vi har ett rätt agerande från den offentliga sektorn. De krav våra bönder har på oss ska också ställas i samband med offentliga upphandlingar, säger han.