Många drunkningsolyckor

Textstorlek:

Landets stränder har varit välbesökta denna extremvarma sommar. Fast det fina vädret har en baksida. I juli drunknade 35 personer, tre gånger fler än året före.

Det började redan i maj. Värmen gjorde att allt fler sökte sig till vatten och drunkningsolyckorna ökade. Under maj och juni drunknade sammanlagt 39 personer, varav fem var barn och ungdomar. Tyvärr fortsatte utvecklingen i juli då 35 personer dog genom drunkning. En siffra som är nästan tre gånger högre än förra året.

Svenska livräddningssällskapet, SLS, förklarar den dystra statistiken med att vi bland annat överskattar vår simförmåga.

– Att man kunde simma 200 meter när man gick i skolan betyder inte att man kan göra det nu. Man måste underhålla simkunskapen, säger Karin Brand som är ordförande för SLS.

Hon berättar att energimängden som går åt att simma 200 meter motsvarar en löprunda på ungefär tre kilometer. Och det är stor skillnad på att simma i en tempererad, lugn bassäng, mot att simma i öppet vatten.

– De allra flesta har ingen aning om hur jobbigt det faktiskt är att simma och är inte förberedda för hur de ska hantera oväntade händelser som att få kramp eller en kallsup.

Det vanligaste drunkningsoffret är en man som badar i en sjö men under 2018 har också fler barn och ungdomar drunknat än vanligt. I juli drunknade fem personer under arton år.

– I maj och juni var det yngre, icke simkunniga barn som drunknade och i juli är det framförallt tonåringar och äldre tonåringar, säger Karin Brand.

För att undvika drunkningsolyckor bland barn gäller det att aldrig låta dem vara i vattnet utan uppsyn.

– Man måste lägga undan mobiltelefoner, paddor och annat och se till att alltid hålla ögonen på barnen. Det tar bara några sekunder att drunkna.

Det är lite svårare att minska olyckorna bland ungdomar. De som drunknar är oftast sådana som överskattat sin simförmåga eller fallit för grupptrycket och gett sig in på något som man inte klarar av.

– Det gäller att våga vara en fegis och säga nej helt enkelt.

Det finns också positiva nyheter i juli månads drunkningsstatistik. Det var bara två personer som drunknade i fritidsbåts­olyckor.

– Det är väldigt få och beror antagligen på att det gått fram att man ska använda flytväst i båten, säger Karin Brand.

Fast trots allt så blev juli en en månad med många drunkningsolyckor. Och i år kan man räkna med att antalet drunknade sammanlagt kommer att bli fler än 100 personer. Hittills har 97 personer drunknat i Sverige och under inledningen av augusti omkom flera personer.

– Det är oerhört tragiskt men man kan hoppas att det fungerar som en väckarklocka och får folk att tänka efter.