Mer nötkött på matsedeln efter sommarens torka

Textstorlek:

​Samhällsbyggnadsnämnden i Heby kommun har beslutat att under hösten ska mer nötkött serveras i förskolor, skolor och inom äldreomsorgen. Detta för att underlätta för lantbrukarna som drabbats hårt av sommarens torka. Många har tvingats och kommer att tvingas till nödslakt då det är alldeles för dålig tillgång på foder.

Per Möller (C), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, säger i ett pressmeddelande att det var en enig nämnd som tog beslutet.

– Vi tycker att det är viktigt att även den offentliga sektorn tar sitt ansvar och hjälper till i den svåra situation som uppstått på grund av torkan. Vi gör det här för att underlätta för våra lantbrukare och för att vårt lokala slakteri, där vi redan tidigare köper vårt kött, ska få en chans att korta slaktköerna, säger han.

Arbetet med att göra om matsedlarna till förskola, skola och äldreomsorg pågår just nu och under hösten kommer en del rätter att bytas ut mot rätter med nötkött.

Anneli Englén, chef för kostenheten i södra kommundelen, berättar att det framför allt kommer att bli hemlagade färsrätter och grytor lagade från grunden som läggs till på matsedlarna. Hon påpekar att de självklart kommer att erbjuda en varierad matsedel med olika rätter och råvaror även i fortsättningen.

– Det är endast vissa rätter som kommer att bytas ut mot ytterligare nötköttsrätter, säger Anneli Englén.

Till att börja med är det höstens matsedlar som görs om. Ser situationen likadan ut inför våren kommer även vårens matsedlar att ses över.