Normal skörd trots torka

Textstorlek:

En ovanligt varm maj gav skjuts åt växtligheten och biodlarna fick en blomstrande start på honungssäsongen. Värmen och torkan har fortsatt och honungsskörden varierar, men i trakterna runt Enköping ser det ut att bli ett normalt honungsår.

– Ja, det ser ut att bli likvärdigt med förra året. Å andra sidan har det varit dåligt flera år på raken, men man har vant sig. Numer rör det sig om cirka 50–60 kilo per samhälle att jämföra med 100 kilo för något år sen. Men då fanns det också mycket raps, säger Lars Karlsson som är Länsstyrelsens bitillsyningsman i Enköpings kommun

– Vi bor ju ganska nära Mälaren och där är det som regel bättre skördar, tillägger han.

Lars Karlsson har varit tillsyningsman i 15 år, och han är också mentor åt övriga bitillsynsmän i Enköping. Han är också uppväxt med uppdraget då både hans far och farfar var tillsyningsmän.

Förra året var det flera utbrott av amerikansk yngelröta i trakterna av Enköping och frågan är hur det ser ut nu?

– I år har vi inte konstaterat några utbrott men vi har heller inte besiktat lika mycket, Annars har vi haft utbrott av amerikansk yngelröta i flera år.

Lars Karlsson är biodlare sen dryga 40 år tillbaka och han har elva bigårdar med runt 70–80 bisamhällen.

På frågan om bina fortfarande drar in nektar och pollen blir svaret:

– Det är inget drag längre, det är lite tistlar att flyga på och klövern kan komma med regnet. Men det ger nog inte så mycket med tanke på att det är så pass sent nu.

Vissa biodlare vittnar om att torkan tvingat de att stödfodra sina bin som annars riskerar att svälta ihjäl. Något som Lars Karlsson undviker genom att inte ta bort för mycket av honungen.

– Att ta för mycket av honungen kanske är en nybörjarmiss eller girighet. Fodrar man för tidigt får man också fodra ytterligare en gång.

Den extrema värmen påverkar även bin. När det blir för vamt samlas de framför flustret där de fläktar med hjälp av vingarna för att reglera temperaturen i bikupan.

Även våra honungsbin uppskattar en svalkande dusch.

– Jag använder en blomspruta med vatten och sprayar lite över bina när det är riktigt torrt. De ser väldigt nöjda ut och suger i sig direkt så det kanske är ett tips, säger Lars Karlsson och fottsätter:

– I övrigt är vattenhalten i honungen väldigt låg. Normalt ligger den på 17–18 proent och nu är den som lägst 13 procent.

Då blir honungen nästan som klister, den blir tung och sjunker ihop vilket gör att volymen minskar. Det ser helt enkelt ut att vara mindre honung i burken även om vikten är densamma.

– Men överlag känns det ganska bra, och även om bina ser ut att klara värmen är det olidligt hett att sköta dem. Jag har aldrig varit med om något liknande, och det blir många duschar och tröjbyten på en dag, säger Lars Karlsson.