Nya och gamla aktörer lyfter ett minnesvärt spel

Textstorlek:

Premiären för årets Bishop Hill spel närmar sig och repetitionerna pågår för fullt.Vissa skådespelare har varit med sedan spelet skapades år 1985, medan andra medverkar för första gången.

– Vi började repetera i december, och ett tag var det osäkert om vi skulle få ihop det, men i mars var vi full ensemble, säger Eva-Lotta Andersson, ordförande i Norabella Teatersällskap samt regissör och producent.

Bishop Hill Spelet är sammanställt av framlidne Stig Röjerås och beskriver händelserna i Nora socken som ledde fram till emigrationen till Bishop Hill.

I söndags var det en heldagsrepetition vid hembygdsgården i Tärnsjö, där cirka 20 aktörer håller grepp om historien. Nya aktörer och gamla eldsjälar formar föreställningen om de första Amerika-emigranternas äventyr och öden i Sverige och Amerika under 1850-talet.

– Vi har en spännvidd på skådespelarna i åldrarna 8–79 år och vi använder oss av det grundmanus som Stig Röjerås tog fram, men sen fyller vi på med egna repliker, säger Eva-Lotta Andersson som varit med i spelet sedan 1990.

Hon gör sig beredd för att ikläda sig rollen som Lars Paul Esbjörn, kyrkoherde i Östervåla 1863–1870, då han träffar Olof Kranz gestaltad av Per-Åke Wikander.

– Det är en fiktiv scen, annars beskriver de flesta scener autentiska personer och händelser, säger Eva-Lotta som även besökt Bishop Hill tillsammans med sin familj tidigare i sommar.

Teatersällskapet har tidigare turnerat med spelet på olika platser i Sverige och åren 1990, 1996 och 2000 gjorde man även turnéer i USA:s svenskbygder.

– I år filmar vi spelet, det har vi gjort tidigare men i år gör vi en spelfilm som kan visas på bio. Och vinterscenerna är redan inspelade och klara, säger Eva-Lotta Andersson och fortsätter:

– Nu är det intensiva repetitioner fram till att vi spelar upp i Biskopskulla nu på lördag och söndag i Tärnsjö.

På föreningens hemsida finns en del historia och bakgrund till dagens spel som har grund i den stora massutvandringen från Sverige till Amerika.

Redan 1846 gick färden på ett segelfartyg från Gävle till New York, en resa som tog tio veckor och där 21 barn och en vuxen omkom. Även händelserna före resan blev dramatiska och uppslitande. Motivet till den första resan var huvudsakligen religiös och trodde man på ”profeten” Erik Jansson från Biskopskulla gjorde man allt för att kunna följa med honom till Amerika för att bygga ”Paradiset på prärien”.

Föräldrar åkte ifrån sina minderåriga barn, makar övergavs, välbärgade bönder sålde sina gårdar och gav sig iväg till Amerika. Det innebar uppslitande situationer som tog generationer att läka, men också stimulans till många att senare följa efter till Amerika och då kanske av andra motiv.