Varm vår ger bra äppelår

Textstorlek:

Skogen mår dåligt och skördarna torkar bort. Fast än så länge ser det bra ut för äppelodlingarna. En kall vår 2017 i kombination med årets tidiga värme gör att grenarna dignar av frukt. Fast även äppelträd mår dåligt av den långvariga torkan och behöver vatten.

Det är lätt att glömma i årets rekordhetta men våren 2017 var kall med frostnätter långt fram i maj. Det gjorde att förra årets äppelskörd blev medioker. Fruktträden hade därför ett viloår förra året.

– Eftersom skörden mer eller mindre frös inne var det en stor mängd knoppar inför årets blomning. Då var det varmt och mycket bin så man kan väl säga att vädret var perfekt för en äppelodlare fram till 1 maj, säger Peter Sivander på Säby frukt när han visar en del av gårdens nio hektar stora äppelodlingar.

Det är så pass mycket kart på grenarna att han stannar till för att rensa ur de allra största klasarna.

– Gör man exempelvis must gör det inte så mycket men om man vill ha större äpplen får inte karten växa för tätt.

Situationen är densamma över hela landet. Äppel- och päronträd har satt mycket kart och odlarna går mot ett bra år även om det inte blir ett riktigt toppår.

– Det ser ut att bli en bra skörd men något rekord blir det inte, säger Martin Larsson på Äppelriket Österlen, en förening med 90 fruktodlare i södra Sverige som ägare.

Den stora mängden sol gör också att fruktskörden blir betydligt tidigare än vanligt. Beroende på sort och geografiskt område räknar odlarna med mellan två veckor och en månad tidigare skörd än normalt.

Att fruktträd klarar torkan så bra som de gör har inte så mycket med trädet att göra som att de växer på bra jordar och inte utsätts för konkurrens från annan vegetation.

Fast det betyder inte att fruktträd är immuna mot torka.

Har du ett äppelträd i trädgården som tappar kart beror det antagligen på torka. Löv som rullar ihop sig är också ett säkert tecken på att trädet behöver mer vatten, berättar Peter Sivander när han visar upp en del av Säby frukts sammanlagt nio hektar fruktodlingar.

Här droppbevattnar man de nyplanterade träden med vatten från Mälaren. Men de äldre får klara sig utan. Hittills i alla fall.

– Vi kommer nog att behöva vattna även dom snart och det har aldrig inträffat tidigare vad jag vet.

Så även om det inte kommer något regn blir det en bra äppelskörd på Säby frukts sammanlagt cirka 12 500 äppelträd. Däremot är Peter Sivander orolig för att torkan kommer att påverka nästa års äppelblomning.

– Nu sätter träden de knoppar som blir blommor nästa år. Frågan är hur det blir med det om den här torkan fortsätter.