Evenemang 14–21 september

Textstorlek:

Uppsala

Uppsala stadsteater ger Två aviga & en rät på Intiman. En nyskriven av Lars Åberg samt Karin Parrot Jonzon. Premiär på Lilla scenen imorgon lördag har Kamraterna av August Strindberg, i regi av Helle Rossing.

Blender spelar upp till dans på Fyris park ikväll fredag kl. 20–24.

Stavby bygdegård visar Unga Astrid på söndag kl. 14 och 19.

Uppsalas egen Pride-festival Welcome out firas på lördag med festligheter och parad samt föreläsningar och panelsamtal på Stadsbiblioteket kl. 11–15.

Skördefest på Wik på söndag kl. 11–16. På programmet: äppelsafari med häst och vagn, barnteater, ponnyridning, musik, svamputställning, föreläsning samt försäljning av närodlat och hantverk.

Höstdag med artbestämning av frukter och bakluckeloppis vid Gåvsta Gammelgård imorgon lördag kl. 12–15.

På Upplandsmuseet visas bland annat Sim sala bim, en utställning om trollerikonsten och Samtiden i fokus – dokumentation av dagens Uppland för framtidens generationer.

Bilder från krig och flykt. Stadsbiblioteket visar en utställning av Uppsalajournalisterna Joakim Medin och Troy Enekvist, som under olika perioder skildrat människors vardag i krig och flykt.

”Fnös”. Quiltutställning med Anne Gunnarsson, Yvonne Göranson i Misssionskyrkan Uppsala.

Knivsta

I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Äppelfest på Eda lägergård på söndag kl. 11–15. Lyssna på föredrag, köp äppelmust, delta i äppelkaketävlingen, pyssla med äpplen och gå en äppelpromenad. Pomologen Görel Kristina Näslund är på plats och sortbestämmer äpplen.

Söndagsgudstjänst i Vassunda kyrka den 16 sept kl. 16.

Måndagskafé med föreläsare på Lyckträffen på måndag kl. 18–20. Birgit Sjövall pratar under rubriken vatten.

Heby

Heby Folkets hus bio visar Mary och Häxans blomma på söndag kl. 15 och på kvällen, kl. 19, visas The Predator.

Fokus bio Östervåla visar Fakiren som fastnade i ett skåp på söndag kl. 18. Från 7 år.

Föräldrakafé i Kyrkans allrum, Morgongåva, idag fredag kl. 8.30–12.30. Öppen förskola för dig som är hemma med barn och vill träffa andra barn och vuxna. Fika, sång, pyssel med mera.

Hiphop och Sàpmi. Konsert med Maxida Märak på måndag kl. 19 i Heby Folkets hus. Maxida Märak blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk.

Öppet hus i Huddunge församlingshem på tisdag kl. 13–15.

Hembygdsafton vid Harbo hembygdsgård med berättarafton på tisdag kl. 19.

Afternoon tea med boktips på Tärnsjö bibliotek på onsdag kl. 16.

Föreläsning om civilkurage och demokrati på Östervåla bibliotek på onsdag kl. 18. Antropologen Brian Palmer samlar visdom från heroiska liv och tillämpar den på vardagliga frågor om att överleva som idealist i hård värld. Hembygdsföreningen serverar kaffe.

Sopplunch i Västerlövsta församlingshem, Heb, på torsdag kl. 12–13.30.

Enköping/Håbo

Skapande lördag med öppen ateljé för barn, unga och familjer i Tingshuset, Enköping. Prova på olika material och tekniker. Inga förkunskaper krävs, gratis. Drop in lördag kl. 12–15.

Kom och sjung och lek med Mora Träsk till klassiker som Tigerjakten, Fader Abraham och Klappa händerna. På lördag kl. 10.30 i Fridegårdsgymnasiets sporthall.

Konsert med Maxida Märak i Trögdsgården, Veckholm, på lördag kl. 20. I ett möte mellan hiphop och jojk skapar hon magi.

Klassiker på Skokloster på söndag kl. 10–15. I år flyttar Klassikers höstträff från Wenngarn till Skokloster slott. Motorhistorisk marknad som arrangeras av MHS med 100–150 säljare.

Träffpunkt för daglediga i bygdengården Österunda på onsdag kl. 13–15. Kortspel och umgänge. Ta med eget fika och ingen föranmälan behövs.

Vi behöver prata om demens. Gun Aremyr föreläser i samband med Alzheimerdagen, Kryddgården A-salen, på torsdag kl. 13.30.

Klubb Robot, följ med ett robotäventyr på Örsundsbro bibliotek på torsdag kl. 14. Vi pratar, programmerar och lär känna robotar i olika former, ålder 7–9 år,

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Unga Astrid på söndag och onsdag kl. 19.

Kom till biblioteket i Skutskär och lös veckans melodikryss tillsammans med andra på lördag kl. 10.

Svamputställning på Gammelgården, Tierp, på lördag kl. 10–12. Medtag gärna egna svampar och få dem artbestämda.

Gospelkonsert med InConnection från Dalarna i Skutskärs kyrka på söndag kl. 16.

Från betong till himmeli. Konstnären Eila Väisänen ställer ut sina verk på biblioteket i Skutskär. Vernissage och workshop på måndag kl. 17.

Öppet hus i Tierpsgården, Kyrkbyn, på tisdag kl. 12–14. Dagträff med kaffeservering, allsång och underhållning.

Glimtar från Vasaloppet. Trivselträff i Borgenkyrkan, Tierp på torsdag kl. 12–14. Från Mora-Nisse till Andreas Nygaard med Ulf Hållmarker från Mora. Sopplunch serveras.

Lära känna din hemort: Karlholm. Följ med på en rundtur genom Karlholm på torsdag kl. 17.30 på biblioteket. Lyssna på historia om hyreshusen på Karlitplan och smaka på det traditionella Karlholmsbrödet. En del av projektet Vi berättar!

Fotoexpo på Laxön. Utomhusutställning med 26 fotografer pågår fram till 30 sept.

Östhammar

Öregrundsbiografen visar Unga Astrid på söndag och måndag på kl. 18.30.

Knallar från hela Sverige kommer till den traditionella höstmarknaden i Östhammar på lördag. Försäljningsstånd och tivoli.

Högmässa i Börstils kyrka på söndag kl. 11. Kaffe i kyrkan.

Pastoratets diakon och husmor bjuder in till sopplunch och sällskap i Kyrkans hus i Gimo på söndag kl. 12–13.30.

Hiphop och Sàpmi. Maxima Märak ger konsert på Källör på söndag kl. 19. Före konserten läser författaren Ida Eklöf högt ur sin nya bok.

Följ med på en rundvandring i orangeriträdgården i Österbybruk tisdagar kl. 12. Se även utställningen Historiska bilder av orangeriträdgården och fortsatt förädling av trädgården.

Sopplunch varje tisdag kl. 11–13 i Kyrkans hus, Öregrund.

Lunchkonsert med orgelmacka i Alunda kyrka på torsdag kl. 12. Zacharias Ehnvall vid orgeln.

Frösåkers hembygdförening ställer ut silversaker skapade av silversmeder i Östhammar från 1600-talet och fram till nu i SKB:s lokaler på Norra Tullportsgatan 3.

Ulla Corin Lindroth, keramik, Manne Dahlstedt, mixed media, och Adam Larsson, bokbinderi ställer ut i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk i september månad.