Årets bästa klimatstad

Uppsala har lyfts fram som en förebild i världen för sitt klimatledarskap. Foto: Anders Tukler
Textstorlek:

Uppsala kommun har utsetts till årets globala klimatstad i WWF:s internationella stadsutmaning One Planet City Challenge.

Totalt har 132 städer deltagit i tävlingen och Uppsala lyfts nu fram som en förebild i världen för sitt klimatledarskap. Uppsala tilldelas utmärkelsen tack vare ett ambitiöst arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter.

Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö, säger i ett pressmeddelande att de känner sig otroligt hedrade över priset.

– Vi har jobbat i många år med att systematiskt höja nivån och engagemanget inom både kommunens egna organisation och i hela Uppsala, säger Gardfjell och tillägger att de stolt delar vinsten med flera aktörer.

Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, säger att de är otroligt glada att en svensk stad lyckats vinna den internationella utmaningen.

– Uppsalas ambitiösa klimatledarskap och satsning på hållbara transporter och förnybar energi inspirerar och är en förebild för många, säger Wirtén.

Arbetet för hållbar mobilitet fortsätter genom att kommunen bygger infrastruktur för elfordon, utvecklar kollektivtrafiken och förbättrar förutsättningarna för cyklister.

I det lokala samarbetet Uppsala klimatprotokoll, som kommunen driver sedan 2010, bidrar ett 30-tal stora aktörer från olika samhällssektorer till att Uppsala når målen.