En salig samling änglar

Textstorlek:

Kyrkans hus i Gimo gästas nu av en bevingad utställning som finns till beskådan till och med 7 oktober. Initiativtagare är diakoniassistent Jill Tvengström som samlat ihop 100 änglar, både egna och inlånade.

– Tanken är att vi ska ha en utställning om året med olika teman, och i år är temat Änglar, säger Jill Tvengström som satte den sista ängeln på plats tidigare i veckan.

En mörkblå bakgrund prydd av ljusslingor utgör en vacker natthimmel. Ett podium klätt av vit voile blir till moln som lyfter fram änglar i alla möjliga och omöjliga former, material och utföranden. Små dekorativa porslins- och gipsänglar, änglalika ljusstakar, textila hantverksänglar och änglar i keramik för att nämna en del.

– Både kollegor och privatpersoner har varit snälla och lånat ut sina änglar, och det är änglar från bland annat Island, Polen och Norge, säger Jill Tvengström.

Hon berättar att flera av änglarna bär en liten historia om ursprung, ålder och hur den hittat sin ägare.

– En del inlämnare har bifogat en lapp med information. Men övriga kan säkert berätta lite när de besöker utställningen som pågår en vecka före och en vecka efter Mikaelidagen, 24 september till 7 oktober, säger Jill Tvengström.

Hon byter försiktigt plats på några änglar som hon känner stort ansvar för.

– Som tack för lånet kommer vi att bjuda på en sopplunch en onsdag som passar utlånaren.

Susanne Wall, husmor och församlingsvärdinna, är på plats och ger Jill en hjälpande hand. Hon har också lånat ut änglar, och en av dem betyder extra mycket för henne.

– Den här fick jag när jag var sjuk och hade opererats för bröstcancer, så den känns speciell, säger hon och visar på ängeln som famnar ett hjärta.

Tidigare har Jill Tvengström arrangerat en temautställning med julkrubbor, som Upplands Nyheter också uppmärksammat. Vad nästa temautställning ska handla om är dock inte bestämt.

– Kanske blir det en utställning med dopklänningar, eller något annat. Vi får se, säger Jill Tvengström.