”Hoppas på många äppelsorter”

Textstorlek:

– Vi hoppas på vackert väder, många besökare och många äppelsorter!Det säger Manda Björling, ordförande i Rasbo hembygdsgille, som välkomnar till ett höstevenemang vid Gåvsta Gammelgård på lördag. Bland annat kommer en pomolog att vara på plats och sortbestämma frukter.

Rasbo hembygdsgille har som tradition att bjuda in till ett höstligt arrangemang. Innehållet brukar dock variera och i år satsar man på äppeltema.

– De senaste åren har vi ordnat antikrunda, men i år bestämde vi att bjuda in en pomolog, säger ordförande Manda Björling.

Man kommer även att ha en bakluckeloppis där den som vill får delta.

– Det är ingen föranmälan, så det är bara att dyka upp! Man kan sälja egna prylar eller fynda bland andras, tipsar hon.

Evenemanget äger rum imorgon lördag vid Gåvsta Gammelgård, där hembygdsgillet bedriver sin verksamhet.

Gården har anor från 1700-talet och var tidigare en arrendegård som tillhörde Frötuna. Här bevarar hembygdsgillet sin samling av museiföremål, som uppgår till cirka 1 600 stycken. Även dessa kan beskådas under morgondagen.

Dragplåstret för dagen må ändå vara biologen och pomologen Mattias Iwarsson, som tidigare har arbetat som intendent vid Botaniska trädgården i Uppsala. Han kommer att ta alla sina sinnen till hjälp för att avgöra sort på de äpplen, päron och plommon som besökarna har med sig. Om han lyckas namnge alla är däremot osäkert.

– Det kommer alltid några frukter som jag inte känner igen. Flera är svåra och förväxlas lätt. Ofta beror det på att frukten kan se så olika ut från olika träd och olika år, säger Mattias Iwarsson, och tillägger att man behöver ta med fem fina frukter.

Är det några äppelsorter som du stöter på oftare än andra?

– De vanligaste i Uppsalatrakten är kanske Sävstaholm, Cox’s Pomona och Åkerö. Men nuförtiden är det också en hel del moderna svenska sorter som Mio, Aroma och Katja.

Äppelsorterna i Uppland skiljer sig från övriga delar av landet. Medan vissa sorter bara är härdiga i södra Sverige utvecklas andra bäst norrut, berättar Mattias Iwarsson, vars favoritäpple är Gul Richard, som har en söt smak med svag syrlighet.

Rasbo hembygdsgille har idag cirka 400 medlemmar och styrelsen ser gärna att fler ansluter. Priset lär inte skrämma iväg någon.

– Ett medlemskap kostar 100 kronor för fem år. Vi har valt en låg avgift så att ingen ska tycka att det är ett hinder, förklarar Manda Björling.

Gillet har program inplanerade från februari till november. För det krävs en engagerad styrelse och övriga medarbetare, som lägger ner många timmars ideellt arbete för att ha en aktiv verksamhet och välskött hembygdsgård. Det kan det vara värt anser de, däribland Andrew Hutchings, sekreterare.

– Vi gör det här för att vi vill utveckla och göra något positivt för bygden, säger han.

– Sedan är det socialt och jätteroligt också, inflikar Ruth Pettersson, styrelseledamot och värdinna.