Samlat för ungt engagemang

Textstorlek:

I helgen samlas unga engagerade landsbygdsbor från hela landet på Trögdsgården i Veckholm. Här arrangeras Ungagemang, en festival som erbjuder inspiration och verktyg för att förverkliga idéer. En av deltagarna är Pontus Melander, en 19-årig drivande parkourentusiast från Östhammar.

Nyfikenheten väcktes på mellanstadiet när han hängde med kompisar som utövade parkour, en av Sveriges snabbast växande äventyrssporter.

För sex–sju år sedan började Pontus Melander träna på allvar och passionen blir bara starkare.

– Det går ut på att ta sig från punkt a till punkt b så snabbt, effektivt och smidigt som möjligt. Jag fastnade för friheten i sporten, att man tränar med hela kroppen och kan vara i princip var som helst och träna, säger Pontus och förklarar att det finns oändligt många volter och andra tricks att lära sig.

Framtidsplanerna är utstakade sedan länge.

– Min dröm är att kunna försörja mig på parkour. Jag vill åka till Hollywood och jobba som stuntman, säger Pontus, som arbetar på Sandvik sedan studenten i våras.

Förra hösten startade han föreningen Wings parkour med stöd av organisationen Vi unga. Idag har de cirka 15 medlemmar och målet är bredda verksamheten.

– Vi vill få fler att börja och få fler certifierade tränare. Vi vill växa som förening och hålla träningspass för flera åldrar, menar Pontus, som är ordförande och tränare.

Under helgens arrangemang i Veckholms bygdegård, Trögdsgården, hoppas han få verktyg för att bygga upp verksamheten och nå målen.

Det är sjunde året i rad som unga i åldern 13-25 år träffas och pratar om hur de kan vara med och påverka utvecklingen på landsbygden. Ungagemang är ett samarbete mellan Landsbygdsnätverket, Vi unga och Leader ungdomscoacher.

– Det ska bli riktigt kul! Det är fem killar från Wings parkour som hänger med och vi ser fram emot att träffa andra som driver eller vill starta en förening, folk som man kan utbyta erfarenheter och bolla idéer med.

Ikväll samlas ett 30-tal ungdomar till ett fullmatad program som innehåller allt från workshops och kultur till samtal och gemenskap.

En av arrangörerna som kommer att vara på plats är Sofia Carlfjord, ungdomscoach på Leader Nedre Dalälven och en av representanterna i arbetsgruppen Unga i landsbygdsutveckling.

– Vi kommer att ha fyra workshops som går parallellt, bland annat en om arrangörsskap och en om akrobatik. Vi har även open stage, där den som vill får komma upp på scenen och berätta om något projekt man har genomfört, säger hon.

Stina Nilss sitter också med i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp.

– Det är stort att samlas i lägerform och bjuda in till en så medskapande festival. Det handlar om att kunna vara den du är, göra det du vill eller kan och ta plats där du bor och vill vara, betonar hon.

Pontus Melander tror att han återvänder hem påfylld med ny energi och nya insikter.

– Och så hoppas jag att vi får lära oss hur man drar igång ett arrangemang. Vår förening planerar nämligen att ordna något här i Östhammar framöver.