Småskalig pralinmakare på jakt efter nya smaker

Textstorlek:

Hon jobbar som konsult, leder kurser i silversmide och tillverkar ekologiska konfektyrer i en bod hemma på gården. Maria Kullsand i Vattholma gillar att ha många bollar i luften samtidigt men lägger mest tid och engagemang på sin senaste satsning. Som pralinmakare.

Maria Kullsand har hittills tillbringat en stor del av sitt yrkesverksamma liv inom godisbranschen. Hon har bland annat jobbat som produktutvecklare på Cloetta i uppväxtorten Gävle och på en lakritsfabrik i Stockholm.

– Det bästa med jobbet är att man får äta godis jämt. Jag tröttnar aldrig, skrattar Maria och berättar om de dagliga smaktesterna.

Efter att ha blivit uppsagd från en anställning fick hon hjälp av Trygghetsrådet, stiftelsen som stöttar friställda tjänstemän inom privat sektor. De bekostade en tvådagars pralinkurs på Chokladskolan i Nora, som gav mersmak.

– Chokladtillverkning var helt nytt för mig, jag hade bara sysslat med sockerkonfektyr tidigare. Jag lärde mig processen; hur chokladen tempereras, hur man gjuter i formar, gör fyllning och så vidare. Det är ett riktigt hantverk.

I samma veva väcktes tankar om att dra igång en egen verksamhet med inriktning på sötsaker.

– Jag ville tillverka godis med naturliga och ekologiska råvaror, där jag kunde arbeta med riktiga smaker, till skillnad från de ”fulsmaker” jag har jobbat med, säger Maria och syftar på de konstgjorda tillsatsämnen som många godissorter i butiken innehåller.

Ett attefallshus uppfördes hemma på gården och 2016 stod en liten konfektyrfabrik med butik klar. I källaren förvaras potatis.

– Vi säljer även potatis från svärfars gård i Gävle och honung från mina bin som står hos pappa, som också bor i Gävle, berättar hon.

Det var starten för företaget Handjord av Kullsand, där också smyckeskapandet ingår. Maria har sedan femton år ägnat sig åt silversmide och leder även kurser i hantverket.

– Det var kanske inte en dröm att öppna eget, men det var en dröm att ha möjlighet att göra som jag vill. Att göra choklad ibland, honung ibland och silversmide emellanåt.

I grunden är hon utbildad livsmedelsagronom och jobbar som konsult inom livsmedelssäkerhet en dag i veckan. Övriga vardagar, när de tre barnen har lämnats på förskola och skola, och maken Johan är iväg och jobbar, så beger sig Maria ut i den ekocertifierade godisverkstan.

Här väntar timmar av koncentration vid köksbänken. För att lyckas med pralinerna krävs att man är exakt med både temperaturer och mätning.

– Allt är mycket noggrant uträknat. Det är viktigt att chokladfyllningarna innehåller rätt proportioner av mjölkfett, vatten, socker och kakaosmör, betonar Maria som älskar att experimentera och ta fram nya pralinsmaker.

Smakerna anpassar hon efter säsong, tillgång på råvaror och humör.

Förutom praliner produceras fudge, lakrits, bakverk och glass på plats. Allt görs från grunden, till och med lakritsen.

– Jag inbillar mig att jag är den enda i Sverige som gör lakrits för hand. Jag kom på ett sätt hur man kunde göra det på spisen, säger Maria och ler hemlighetsfull.

Hon står på en del marknader, speciellt under högsäsongen som infaller i juletid. Imorgon lördag och söndag, 8–9 september, håller butiken öppet i anknytning till arrangemanget Hösthelg i Åstråken.

Det är medlemmar i Åstråkens turismförening, föreningar och företag längs ådalarna Vendelån och Fyrisån, som slår upp dörrarna.

– Vi kommer att ha kafé om vädret tillåter och lakritsprovning, meddelar Maria och återvänder in till pralinmakeriet.