Vårdcentralen i Rasbo är åter bemannad

Textstorlek:

Efter två års väntan var det på torsdagen dags för nyinvigning med öppet hus av Rasbo vårdcentral. Många nyfikna ortsbor passade under förmiddagen på att ta sig en titt på de nyrenoverade lokalerna, hälsa på personalen och äta tårta.

– Det var på tiden, tyckte Bengt och Ann–Marianne Stenberg från Rasbokil som kom förbi för att gå runt i lokalerna och lista om sig på sin gamla vårdcentral.

Paret är glada att vårdcentralen har öppnat igen men anser att det har dröjt onödigt länge.

– Det är en skam att så fina lokaler har stått outnyttjade, menar Bengt Stenberg.

Vårdcentralen drabbades av en vattenläcka 2015 och fick genomgå en omfattande renovering. Abetet var klart våren 2017 men svårigheter att rekrytera personal gjorde att vårdcentralen fortsatte att hållas stängd. Hotet om nedläggning oroade ortsborna, som tillsammans med RIS, Rasbo i samverkan, tog upp kampen genom namninsamlingar, öppna möten med regionrådet och ett protestmöte.

I slutet av augsti kom så det efterlängtade beskedet. Verksamheten skulle åter bemannas, nu som en filial till Gränbystadens vårdcentral.

– Om det inte hade varit för alla lokala krafter som har lagt ner jobb och kämpat i frågan tror jag inte att den hade öppnat igen, säger en dam, som har kommit för att fira nyinvigningen med en bit tårta.

Vårdcentralen med läkarmottagning, distriktssköterskemottagning och provtagning kommer att hålla öppet tisdagar och torsdagar.