Alma i centrum på gårdens välgörenhetsevent

Textstorlek:

Käpphästhoppning, ponnyridning och musikunderhållning står på programmet när makarna Erika Sjöberg och Pär Gustafsson på Björnbo gård bjuder in till välgörenhetsevenemang i helgen. Intäkterna går till livsviktig forskning på barncancer, som drabbar 300 unga varje år. I november 2016 fick dottern Alma sin diagnos.

En glad och sprallig tjej möter oss vid ankomsten till Björnbo gård i Härkeberga. Det är Alma, sju år, som precis har fått skjuts hem från skolan av mamma Erika Sjöberg.

Hon är förväntansfull inför helgen då gården fylls av aktiviteter och besökare. Alma gillar att stå i centrum och under lördag och söndag får hon vara lite av en huvudperson. Pengarna som samlas in går ju till forskning om hennes sjukdom, förklarar hon.

Det var två år sedan nu som Alma fick diagnosen kronisk myeloisk leukemi, en blodcancerform som angriper de blodbildande cellerna i benmärgen och som främst drabbar äldre personer. Beskedet omkullkastade hela tillvaron för familjen bestående av föräldrarna Erika och Pär och deras sex barn.

Livet har naturligt kretsat mycket kring Alma och hennes sjukdom under den här tiden. För ett år sedan vägde hon blott 12 kg och satt i rullstol för att hushålla med krafterna.

– Hon blev bara mindre och gick på starka morfindoser för smärtor i skelettet och området runt bäckenet, berättar Erika.

– Och i benen gjorde det ont, lägger Alma till och lyfter på tröjan för att visa sin knapp på magen, genom vilken mat och dryck tillförs direkt till magsäcken.

Idag är hon starkare och orkar vara i skolan om dagarna. Friskförklarad blir hon aldrig, åtminstone inte på papperet.

– Hon kommer alltid att ha sin diagnos och behöva ta benmärgsprov var sjätte månad hela livet, säger Erika och betonar att dottern har en kämpaglöd som är fantastisk.

Erikas farfar köpte Björnbo gård 1955, varpå hennes pappa tog över tjugo år senare. När fadern dog i sviterna av prostatacancer övertog Erika och Pär gården 2015.

– Pappa och jag pratade mycket om att ha en gård öppen för barn och ungdomar, där djuren skulle vara det centrala. När han gick bort bestämde vi oss för att satsa och göra det vi tror på, berättar Erika.

De ville ha en mötesplats som inte var tävlingsinriktad.

– Valet föll på 4H, som är gemenskap på ett bra sätt.

Faderns diagnos fick fart på familjens engagemang att samla in pengar till förmån för cancerforskning. När Alma insjuknade blev det än mera självklart. Tidigare har de arrangerat ponnyridning på en annan gård i bygden.

– I år blir det fler aktiviteter och för första gången håller vi till här på gården, säger Therese Mattsson, som är projektanställd barn- och ungdomsledare samt utvecklare på gården.

Hon berättar att de bland annat kommer att ordna käpphästhoppning.

– Vi har en liten ridbana där vi bygger upp en hoppbana. Käpphästar får man ta med egna, meddelar Therese.

På gården finns utöver hästar även får, höns, kaniner, gäss och en gris att hälsa på under dagen. Ridturer utlovas också för såväl stora som små.

Alma ser kanske mest fram emot att Enköpingstrubaduren Håkan Mattsson kommer. Han spelar besökarnas önskelåtar om de lägger en slant i hans bössan. Alma tänker önska musik av sina idoler, Dolly Style.

– Men för mig är det gratis, säger hon och ler.

Sjuttio procent av intäkterna från arrangemanget går till Barncancerfonden.

Fakta

Leukemi

Varje år upptäcks cirka 700 nya fall av leukemi i Sverige. Leukemi brukar delas in i två huvudgrupper, akut leukemi och kronisk leukemi. De båda kan i sin tur delas in i myeloisk och lymfatisk leukemi, beroende på vilken vit blodkropp som sjukdomen utgår ifrån.

Kronisk leukemi drabbar oftast äldre personer medan akut leukemi förekommer i alla åldrar.

Namnet leukemi kommer av ett grekiskt ord som betyder vitt blod.

Källa: Cancerfonden