Morgondopp med mössan på

Textstorlek:

För Anna-Maija Högström och make har det dagliga morgondoppet i Gimodammen blivit ett behov. Den uppfriskande rutinen pågår från maj och fram till sen höst. Oavsett väderlek.– Det är riktigt härligt och ett bra sätt att komma igång på, försäkrar paret.

Idéen väcktes under ett besök hos makens bror på Öland för ett par år sedan.

– Varje morgon kom folk gåendes eller cyklandes i badkläder och badrock för att ta sig ett dopp i närheten. ”Det där kan väl vi också göra” tänkte vi och började när vi kom hem, berättar Anna-Maija.

Deras morgnar ser numera ganska identiska ut, även om väderförhållandena varierar. När regnet öser ner eller blåsten friskar i utanför fönstret känns det naturligt motigare att ge sig iväg.

– Vi peppar och övertalar varandra att åka ändå. Man vet hur skönt det är efteråt, säger Anna-Maija.

Ombytta och redo att hoppa i anländer de till Gimobadet, som ligger två kilometer från bostaden. Under sommarmånaderna dyker de upp vid sjutiden och på hösten någon timme senare. Så här års är varma kläder nerpackade och mössan sitter på även nere i vattnet.

– Mycket av kroppsvärmen försvinner ut genom huvudet. Därför är det viktigt att behålla mössan på och skydda huvudet mot nedkylning, förklarar Anna-Maija och berättar att morgonens temperatur var 9 grader.

Lika mycket visade termometern vid säsongspremiären den 1 maj i år. Sedan steg temperaturen till som mest 25 grader i somras varpå simturerna blev längre. Finaldoppet förra året ägde rum den 3 november och var snabbt avklarat.

– Snön föll och det gick vita gäss på dammen. Det var till och med is vid strandkanten, minns Anna-Maija.

– Lite riskfyllt är det ju också. Bryggan blir glashal, men i kom vi. Vid sådana tillfällen värmer vi upp bastun innan, fortsätter maken, som inte gärna är utan sin morgonrutin.

Han mår bra både i kropp och själ av badet. Det visar också vetenskaplig forskning på, att kalla bad främjar hälsan och välbefinnandet. Några av de bevisade effekterna är lägre blodtryck, bättre blodcirkulation och att man sover bättre.

Många i Gimo känner till makarnas badinitiativ, bland annat på grund av Anna-Maijas flitiga rapportering från sina besök vid dammen i en lokal facebookgrupp.

– Folk vi inte känner kommer fram och pratar. Några är imponerade och andra inspirerade att prova på själva.

I gruppen anger hon graderna i vattnet och lyfter killarna som är på plats tidigt och städar så att det är fritt från fågelbajs på bryggorna. Anna-Maijas hyllar alla eldsjälar som på olika sätt engagerar sig i renoveringen av badet.

– Det är roligare att komma hit och bada nu. Vi är så stolta över vårt bad.