Svalt intresse för gamla hästredskap

Textstorlek:

En samling gamla hästredskap ska bort från gården. Lars Svederus, 88 år, tycker att de förtjänar ett bättre öde än att stå och samla damm i en lada. Men att sälja antikviteterna visar sig vara svårt. Trots fyndpriset har ingen svarat på annonsen så här långt.

– Man får rubbet för tre trisslotter, säger Lars Svederus och sveper med armen över en stor vagn som är fylld med gamla hästredskap.

Det är ett stycke jordbrukshistoria han vill bli av med genom annonsen som har legat ute på Upplands Nyheters annonsmarknad, Sveabörsen, i omgångar.

– Här har vi till exempel en trävält och en mullskopa, som användes för kortare körning av jord. Här är en potatisorder, som man kör upp och sätter potatis med, och där står en vinkelaxelkärra, som svärfar körde mjölk på till mejeriet, visar Lars.

En gåspinneharv, plog och dyngkärra är annat som han hoppas ska locka hästägare eller andra till gården Månskenet i Hjälsta.

– Allt är helt och brukbart. Mycket går att använda direkt, det är bara några små skavanker här och där. Har man häst är det bara att köra.

För nog finns det väl några som fortfarande använder sig av gammaldags jordbruksmetoder, tror Lars, som känner till åtminstone ett känt exempel.

– Det finns ju den där den danske bonden på tv, som driver lantbruk på gammaldags vis, säger han och ler.

I flera decennier har redskapen stått orörda i ladan. De tillhörde från början Lars svärfar, som kom till gården 1932 och blev mjölkbonde. Han ägde också tre hästar, varav en blev kvar när Lars med fru och barn flyttade in 1965. Familjen hade då arrenderat gården sedan 1953.

Lars odlade spannmål på 30 kvadratmeter och skaffade efter några år suggor och smågrisar. Ändå jobbade han aldrig heltid hemmavid.

– Det har varit en hobbyverksamhet som jag ägnade mig åt på kvällar och helger. Grisar hade jag i runt 30 år.

Det är främst som snickare han har livnärt sig genom åren. Idag är lagården ombyggd till ett rymligt snickeri, där Lars tillbringar mycket tid.

– För tillfället gör jag ljusstakar som ska levereras till Hjälsta kyrkliga syföreningsauktion i november.

Då och då lägger han ut prylar på Sveabörsen. Ibland blir det napp.

– Jag har sålt en del möbler och redskap. För ett tag sen skulle jag sälja en panna och ackumilatortank. Jag annonserade flera gånger men fick inget svar. Till slut la jag ut att det var gratis och då blev det fart minsann. Många ringde och ville köpa.

Den här gången är Lars inte lika hoppfull. Hästredskapen har han också försökt bli av med. Först för ett rimligt pris, men som han med tiden har fått sänka till en spottstyver.

– Nej, jag tror inte att jag kommer att få det sålt. Det får väl stå kvar här så försöker jag nästa år igen.

Har man ingen häst finns andra användningsområden för redskapen, tipsar Lars.

– Vinkelaxelkärran är fin att ha blommor i och körsitsen kan göras om till en barstol, det har jag sett att man har gjort på ett ställe.