Tierp stickar sockor i höst

Textstorlek:

– Vi tyckte att vi hade ett uppdrag.Det säger initiativtagaren till höstens stickprojekt i Tierp, biblioteksassistent Ann-Katrin Elenäs. Nu hoppas hon att kommuninvånarna får fart på stickorna och börjar sticka värmande raggsockor till vintern.

Ann-Katrin Elenäs jobbar på Tierps bibliotek där hon bland annat har ansvar för ämnesområde Q, som inkluderar böcker om handarbete och stickning. I och med det har hon kunnat följa intresset för just stickböcker genom åren.

– Det har länge varit en stor efterfrågan på dessa böcker och vi lånar ut hur mycket som helst. Låntagarna är antingen unga i 20-årsåldern, kvinnor som har blivit mammor eller mormödrar, som vill återuppta sina stickkunskaper, förklarar Ann-Katrin och konstaterar att sticktrenden håller i sig.

Med inspiration från ett initiativ i Skåne väcktes så idéen om ett lokalt stickprojekt. I Skåne var det en hemslöjdskonsulent som bjöd in stickare runt om i landet att formge vantar och sedan dela med sig av mönstret. Resultaten ställdes därefter ut både fysiskt och på nätet.

Tillsammans med Kultur och fritids Martyna Olszowska planerade Ann-Katrin upplägget av projektet, som går under namnet ”Tierps kommun stickar sockor”. Programmet inleddes i september med stickföreläsning och film. En kväll i månaden fram till december erbjuds vidare stickhjälp och trevlig samvaro på biblioteket.

Stickbeskrivningar på raggsockor finns då tillgängliga, mönster som också går att ladda ner från kommunens hemsida. Inköp av stickor och garn står deltagarna för själva.

– Man kan komma för att lära sig sticka sockor eller ta med ett eget stickprojekt om man vill ha hjälp att läsa instruktioner. Eller så kan man komma bara för att träffa andra stickentusiaster, klargör Ann-Katrin, som har stickat i hela sitt liv.

– Pappa lärde mig när jag var fem-sex år. Nu stickar jag varje dag. Det är en totalt avkopplande hobby.

En del av projektet är utställningen där alla som vill får vara med och visa upp sina alster i en sockkavalkad. Upphängning med mingel äger rum den 6 december så senast dagen innan ska bidragen lämnas in.

– Det blir verkligen en överraskning att se hur många vi får in, tycker Ann-Katrin.

Information har spridits till olika grupper i kommunen med förhoppning om ett brett deltagande.

– Vi har utmanat kyrkliga sällskap, pensionärsföreningar med flera att vara med och sticka och bett dem att bidra till utställningen.

Vad är målet med projektet?

– Först och främst att fler ska lära sig sticka, men vi vill även föra vidare ett kulturarv, säger Ann-Katrin.

Nästa sticktillfälle är den 25 oktober.