De väcker historien i både blogg och podd

Textstorlek:

Allt bär en historia – från tyger och ting till människor och byggnader. Det vet Josephina Juhlin Wesström som bjuder på kunskap, och upplevelse, i en ny blogg och podd. Det senare tillsammans med Ingela Ogdal som delar Josephinas intressen.

–  Historia i olika former har funnits med under hela min uppväxt. Min familj drev bland annat ett antikvaruhus som var inrett efter olika tidsepoker och vi besökte ofta auktioner, säger Josephina Juhlin Wesström och tillägger:

– Min mormor var också en viktig person som läste sagor och berättade historier från förr.

Historieintresset höll i sig och Josephina utbildade sig till etnolog med textilvetenskaplig inriktning. Den kunskapen praktiserar hon bland annat i Lövstabruk herrgård där hon guidar och arrangerar visningar och utställningar sen 17 år tillbaka.

– Herrgårds- och julvisningen känner jag mycket för, jag är själv född på juldagen och jag har alltid älskat julen.

Med tanke på Josephinas utbildning ligger förstås det textila hantverket henne varmt om hjärtat. Hon syr yllebroderier och historiska dräkter efter äldre förlagor. I somras visade hon exempelvis kläder från förra sekelskiftet och hon har samlat på historiska dräkter sedan barnsben.

Inredning är ett annat stort intresse och sedan i somras bor Josephina i ett hus i Strömsbergs bruk tillsammans med sonen Helge, 2,5 år.

– Josephina har en otrolig känsla för att skapa atmosfär och känsla från förr i sin inredning, säger Ingela Ogdal som precis anlänt.

– Från allra första början var det här ett skräddartorp med ursprung från 1700-talet, sen byggdes nuvarande hus år 1941. Jag vill bevara stilen och det är inte jag som väljer hur det ska inredas och renoveras, utan det är huset, säger Josephina.

Hon har verkligen lyckats lyssna till huset och känslan från förr är påtaglig, något som förstärks av utsikten mot trädgården som omgärdas av en gammal stenmur.

Ingela och Josephina har flera gemensamma nämnare. Båda är exempelvis utbildade trädgårdsmästare, Josephina på Wij trädgårdar i Ockelbo och Ingela i Enköping. De delar också intresset för historia, sömnad och musik.

– Jag syr folkdräkter och jag gillar fribroderier i ylle, men jag är väl mer autodidakt som det heter, säger Ingela som till vardags jobbar som kyrkvaktmästare i Tierps pastorat.

Nyligen höll hon en föreläsning om kyrkliga dräkter och drömmen är att bara få jobba med kyrkliga textilier.

– Det handlar om en obruten tradition och det skulle vara både spännande och roligt att få förmedla, säger Ingela.

Historia i många former kommer också att förmedlas i den nya podden som Josephina lagt grund för i sin blogg J Wesströms historiska universum.

– Det här är väldigt nytt och vi började i mitten av oktober då vi berättade om dammodet kring förra sekelskiftet. Men det blev bra, säger Josephina och fortsätter:

– Vi har kollat runt lite och det finns inte så många poddar när det gäller historia. Vi vill också att vår podd ska funka för alla, att man blir nyfiken på ämnen man kanske inte vet så mycket om.

– Historia ska funka för alla. Det är givande att jobba både högt och lågt och hitta kopplingar i ämnen, säger Ingela.

Josephina berättar att inför varje program forskar de fram fakta, och det är en gedigen forskning bakom poddämnena. Det handlar inte om att googla fram något utan historien hittas i litteraturen.

– Det är ett ständigt detektiv­arbete och källkritiken är det bästa jag lärde mig från etnologistudierna, säger Josephina och ler.

Nu planerar de en julpodd om julfirandet förr i tiden, och då utlovas både sång och musik.

– Både jag och Ingela sjunger och Ingela spelar nyckelharpa så vi ska lägga till både sång och musik i podden som vi planerar att släppa 1-2 december.

I framtiden blir det nya ämnen och även inbjudna gäster.

– Jag tänker också åskådliggöra en del av vad vi pratar om på instagram, ibland är det lättare att förklara med en bild, säger Josephina.

Det är bara att hålla ögon och öron öppna för historien.