Eva har fångat döende hus och lyft dess själ och historia

Textstorlek:

I tisdags var det vernissage för en berättande fotoutställning i Bälinge församlingsgård. Här har Eva Hallor fångat döende hus som alla bär på sin egen och speciella historia.

– Det här är mina egna berättelser och det har ingen förankring med husens faktiska existens att göra. Men alla hus vill förmedla sin historia, säger Eva Hallor som presenterade utställningen tillsammans med kyrkoherde Fredrik Fagerholm.

Eva Hallor är säkert bekant för många av våra läsare då hon länge var en trogen medarbetare i Upplands Nyheter. Kameran är en ständig följeslagare och den aktuella utställningen är resultatet av många turer i skog och mark, främst runt Bälinge mossar.

– Men jag beskriver inte var husen finns, de får vila i frid, säger hon.

Det är bilder av hopsjunkna lador, raserade tak och mossiga trappsteg. Eva Hallor har fångat ödehus märkta av tidens gång och dess historia beskrivs i poetiska, och ibland sorgliga texter.

– Jag har en del kortare texter bredvid vissa bilder, säger hon och fortsätter:

– Sen har jag samlat bilder och alla texter i en skrift som jag låtit trycka upp, bland annat med hjälp av lokala sponsorer.

Eva Hallor berättar att hon fängslas av människors hus och boningar. ”Mina reflektioner sätter igång så fort jag ser att det lyser ur fönstren i ett hus”, som hon själv beskriver det i skriften.

Husen kantas av beskrivande och berörande historier och här är ett utdrag ur en av texterna: ”Inom överskådlig tid finns inte ens skelettet av huset kvar att gömma sin historia i. Och sagan om dem som bott här och som inte ens lämnat en parentes efter sig i berättelserna om platsen tonar ut och dör”.

– Husen fascinerar mig och jag älskar vemodet som ryms där. Döende hus är också en analog symbolik som beskriver vår egen död, säger Eva Hallor.

Vernissaget blev också välbesökt, långt över förväntan.

– Jag hade väntat mig runt 20 personer. Men det blev nog det fyrdubbla, säger kyrkoherde Fred­-

rik Fagerholm och tillägger:

– Församlingsgården är numer vår nya mötesplats i Bälinge och vårt café är uppskattat och är öppet måndag till fredag.

Fotoutställningenpågår dagtid november ut, och även söndagar mellan klockan 12 och 15.