Han vill ta basketen till Tierp

Edgaras Dirvelis, elev på Uppsala basketgymnasium, hoppas att en basketförening kan bli verklighet i Tierp inom det närmaste året. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Edgaras Dirvelis, 17 år, drömmer om att starta en basketförening i Tierp och sonderar just nu intresset för att gå vidare med projektet.Sedan barnsben har Edgaras varit tvungen att resa långa sträckor för att utöva sin idrott. Det hoppas han att andra basketentusiaster på orten ska slippa framöver.

Edgaras Dirvelis var fyra-fem år när han kom med sin familj till Sverige och Söderfors från basketnationen Litauen.

Tierp blev nästa anhalt och här fanns ett stort utbud av fritidsaktiviteter att välja bland för Edgaras och hans lillasyster. En basketförening saknades dock.

– Jag spelade fotboll och ville även prova på basket, som min pappa gillade, berättar Edgaras.

Då det inte fanns träningsmöjligheter på hemmaplan blev det att sätta sig i bilen och åka till Uppsala varje vecka. Karriären började i sjuårsåldern och idag, tio år senare, är basketen en stor del av hans liv.

Genom åren har han bytt lag och föreningar flera gånger och bland annat spelat i Gävle och Västerås för att den senaste säsongen ha en plats i Enköpings herrlag, som spelar i Norra Svealands­serien. Tränar gör han dagligen.

– Jag går andra året på basketgymnasiet på Celsiusskolan och har träningspass varje dag. Mitt mål är att utvecklas och bli så bra jag kan, säger Edgaras.

Drömmen om att dra igång en basketförening i köpingen har följt honom en tid, och för ett par veckor sedan tog han första steget. Det genom att starta en facebookgrupp och undersöka hur stort intresset är bland ortsborna.

– Responsen har varit bra, konstaterar Edgaras, och tillägger att både tjejer och killar i alla åldrar är välkomna, även nybörjare.

För egen del har han, utöver flera års erfarenhet som spelare, såväl tränar- som domarutbildning i bagaget. Så tränarrollen tänker han inta själv, med lite hjälp av pappa.

När tillräckligt många intresseanmälningar har kommit in ska en ansökan om medlemskap till Svenska Basketbollförbundet göras.

– För att bilda ett lag krävs minst åtta spelare, men det är bra att vara några fler om någon blir sjuk, säger Edgaras.

Nu hoppas han att ryktet sprids och når ut i hela kommunen.

– Förhoppningen är att vi snart kan starta en basketförening i Tierp, men när är svårt att säga i nuläget. Jag siktar i alla fall på att vi kan vara med i serier efter sommarlovet 2019.