Krigets spöken går igen

Textstorlek:

I söndags firades hundraårsminnet av freden efter första världskriget. Ett förödande krig som varade från den 28 juli 1914 till den 11 november 1918. La Grande Guerre kom det att heta i Frankrike där minnes­ceremonier hölls i helgen.

”Freden är skör – och nationalismen växer”, varnade president Emmanuel Macron inför söndagens minnes­ceremoni, med bland andra Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel och många andra på plats.

I Europa frodas nationalism och populism, särskilt i länder som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Man vill stänga gränser och spär på människors rädsla för den andre och det som upplevs som främmande.

I stunder som dessa måste Europa vara starkt och värna den liberala demokratin. Så kan man sammanfatta Emmanuel Macrons budskap, vilket enligt bedömare visar på en vilja att ta över stafettpinnen efter Tyskland och Angela Merkel som demokratins ledande fanbärare i Europa.

Att ledaren för en av Europas viktigaste nationer vill ta på sig ledartröjan i försvaret för demokrati, frihet och öppenhet ska vi vara tacksamma för. Särskilt som USA:s president Donald Trump gör få eller inga ansträngningar i den riktningen. Snarare tvärtom.

Dessutom visar Rysslands Vladimir Putin tydligt att krig, ockupation, mord på journalister och avhoppare är de metoder som den östra stormakten är beredd att ta till för att utöva inflytande på världsscenen.

Med facit i hand vet vi att första världskriget och efterföljande fredsavtal bar på embryot till det andra världskriget. Ingen vet säkert, men vi kan på goda grunder anta att personer och företeelser som Adolf Hitler, nationalsocialismen, Förintelsen och det förödande kriget med miljontals spillda människoliv knappast sett dagens ljus om första världskriget kunnat undvikas.

Just därför är fredsprojektet EU och ett Europa bestående av samarbetande självständiga stater så viktigt att värna. Det faktum att Tyskland och Frankrike i dag är vänner och bundsförvanter i stället för stridande fiender är något som förtjänar många öppnade champagneflaskor.

Desto mer beklämmande är det att bevittna kräftgången med Brexit. Premiärminister Theresa Mays problem på hemmaplan och i Bryssel visar vilka vittnar konsekvenserna blir för den som väljer isolering framför samarbete.

Hundraårsminnet av freden 1918 påminner om det barbari som krig släpper lös och det enorma slöseri med resurser och människoliv som blir konsekvensen. ”Aldrig mera krig” försäkrade de krigströtta ledarna varandra efter första världskriget.

Ändå drabbade det andra världskriget folken bara decennier senare med full kraft.

Vår plikt i dagens världsläge är att göra allt som står i vår makt för att bevara freden – utan att försumma friheten.