Nätverkandet viktigt för kvinnliga jägare

Textstorlek:

Antalet medlemmar i Svenska Jägareförbundet ökar och kvinnor står för den största ökningen. Det är en positiv trend som Sanna Graan Östlund och Madde Carlsson bidrar till.

Svenska jägareförbundet i Uppsala län hade 6180 medlemmar i septemer, och av dessa är 594 kvinnor. Men frågan är varför inte ännu fler kvinnor jagar?

– Det handlar bland annat om att på en vanlig skjutbana syns de inte och många tjejer kan känna sig utanför. Pressen ökar, och man ställer stora krav på sig själv och det förväntas att man skjuter jättebra, säger Sanna Graan Östlund, som bor i Funbo och är uppvuxen med jakt.

Sanna Graan Östlund tog sin jägarexamen när hon var 19 år. Idag är hon 47 år och ”jagar allt utom björn”.

– Jaktintresset har funnits med lite till och från, men nu har barnen vuxit upp och jag kan ägna mer tid åt jakten, säger Sanna som är med i styrelsen för Jägareförbundet i Uppsala län.

För kompisen Madde Carlsson väcktes jaktintresset lite senare.

– Jag tog jägarexamen 2014 och jag försöker jaga så fort jag är ledig, säger Madde som välkomnar till jaktbutiken i Uppsala där hon jobbar.

– Det är bekvämt att jag som tjej jobbar i butiken. Det underlättar för våra kvinnliga kunder, säger Madde och tillägger att Interjakt är en ekonomisk förening och det finns runt 20 butiker i Sverige och Norge.

– Madde är jätteduktig att ordna aktiviteter, bland annat här i butiken. Det är både tjejträffar och med killar. Det kan handla om vapenvård, kläder, hundträning med mera. säger Sanna.

Madde och Sanna är med i JAQT Uppsala som är ett kvinnligt nätverk inom Svenska Jägareförbundet. De har också en gemensam blogg, ”jaktligt och hjärtligt” där de skriver om jakt.

För drygt 2,5 år sedan startade Madde facebookgruppen Pangbrudar i Uppland som har nära 300 medlemmar idag. Nu är det inte bara medlemmar från Uppland utan från spridda delar i hela landet.

– När vi bloggar och diskuterar i facebookgruppen är vi helt fria och kan diskutera både stort och smått, säger Madde.

Att bloggen fyller sin funktion kan Sanna intyga.

– Jag blev faktiskt kontaktad av en tjej via bloggen. Hon hade ingen i sin närhet, släkt eller familj, med jaktintresse och ville få tips på hur hon skulle gå vidare.

Både Sanna och Madde påpekar att eftersom kvinnliga jägare är i minoritet är nätverkandet extra viktigt för tjejer.

– Att jaga med ett tjejgäng är också mer bekvämt och avslappnat, bland män måste man kanske bevisa att man platsar, säger Madde.

– Men ofta fungerar det utmärkt att jaga tillsammans med män. Jag är själv med i ett mansdominerat jaktlag, och det funge­rar jättebra, tillägger Sanna och får medhåll av Madde.

– Absolut, och jag är med i ett fantastiskt trevligt jaktlag i Finsta utanför Norrtälje, säger hon.

Vad jagar ni då?

– Allt utom björn, nu har det varit mycket fokus på vildsvin. Jag har en wachtelhund som tränas till vildsvinsjakt. Och att jaga vildsvin är spännande, säger Sanna som tycker att jakt med hund är roligast även om hon vakar myc­ket vilt vid en åtel.

– Det är kul att gå med hund istället för att vara passkytt, jag har en petit bassett, säger Madde som föredrar småviltsjakt och hjort.

Både Sanna och Madde uppskattar även fågeljakt och berättar att de brukar åka till fjällen för att jaga ripa, och det har även blivit gåsjakt. Nu har dock fokus legat på större byten.

– Jag sköt min allra första älg, en tjur, för drygt två veckor sen. Det var jättekul. Men rent prestationsmässigt är det svårare att skjuta ripa än älg, säger Sanna.

För att komma med i ett jaktlag krävs kontakter och kostnaden för en plats varierar från 3 000–4 000 kronor och uppåt.

– Vi drabbas av närheten till Stockholm så här kan arrendeavgifterna bli dyra, säger Sanna.

Nu hoppas hon och Madde att fler kvinnliga jägare tar plats i skogar och på skjutbanor.

– Vi hjälper gärna till med information och svarar på frågor, säger Sanna Graan Östlund.