Evenemang 7–14 december

Textstorlek:

Uppsala

Uppsala stadsteater. Här ges bland annat Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman spelas på Stora scenen. På Lilla scenen spelas Scener ur ett äktenskap och på Intiman ges Det lider mot jul, en lunchkabaré med sketcher, sång och julmusik.

Stavby bio visar X&Y på söndag kl. 19.

Östen med Resten ger konsert i Almunge församlingshem ikväll fredag kl. 20.

Expandera spelar upp till dans på Fyris Park ikäll fredag kl. 20–24.

Julmarknad i Knutbygården på lördag kl. 11–15. Försäljning av hantverk, garn, närproducerat med mera. Julmusik till levande orkester. Servering.

Julmarknad på Wik imorgon lördag kl. 11–15. Hantverk, delikatesser, dansk ring granen och konsert i Riddarsalen. Kaffeservering.

Wasakårens scouters julmarknad i Sunnersta på söndag kl. 10–15. Försäljning av granar, julkransar och hantverk. Julkafé med hembakat bröd, varmkorv. Lotterier.

Luciagudstjänst i Faringe kyrka på söndag kl. 15. Faringesångarna och familjekör medverkar.

Julkonsert med lucia i Bälinge kyrka på söndag kl. 16.

Prova på att göra egen julsenap enligt gammalt recept på Medicinhistoriska museet tisdagar kl. 13–17 fram till 18 dec. Apotekare finns på plats och vägleder.

Upplandsmuseet visar svartvita foton i Vallonien – malm och metall under industrialismen samt 7 kg järn – en utställning om kärleken till smide. Här visas även utställningen Fanny och Alexander | Bergman Moods.

Knivsta

Bio Blå Wingen visar The wife på tisdag kl. 19.

I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Träffpunkt med loppis och gemenskap på Kupan, Röda Korset, på lördag kl. 11-15. Öppet hus på torsdag kl. 13–15. Fika serveras.

Julmarknad i Knivsta på lördag kl. 12–16. Hantverk till försäljning, scouterna säljer grillad korv och luciatåg på torget.

Lucia-skogsbingo med tipspromenad vid Främjarstugan, Långhundra, på söndag kl. 10–12. Glögg och fika serveras.

Gudstjänst med adventskonsert i Lagga kyrka på söndag kl. 18. Barnkören och kyrkokören, sångsolist Per-Olof Ehrlin.

Heby

Fokus bio Östervåla visar Sune vs Sune på söndag kl. 15. Kl. 18 visas Operation Ragnarök.

Heby Folkets hus bio visar Robin Hood kl. 19. Dagbio på tisdag kl. 13 då man ger The wife.

Lördagsöppet på Heby bibliotek kl. 11–14.

Julspecial med biblioteket på mötesplats Gräsbovägen i Östervåla på måndag kl. 13. Jultexter, sång och fika samt information om vilka möjligheter som finns på biblioteken. På onsdag är det samma innehåll på mötesplats Kvarngatan i Tärnsjö.

Språkgruppen välkomnar till att öva svenska och träffa nya vänner på Heby bibliotek på måndag kl. 15–16.30. Enda förkunskapen är att kunna föra ett enkelt samtal på svenska,

Hantverksgruppen välkomnar till stickkafé i Heby Folkets hus på onsdag kl. 13–16.

May Martinell ställer ut en del av sin tomtesamling på Tärnsjö bibliotek. Utställningen pågår fram till 21 december.

Enköping/Håbo

Julmarknad på Grillby torg på söndag kl. 10–15. Försäljning av hantverk, julkärvar, lammskinn, hemlagat med mera. Utställning och ponnyridning, Trögds spelmanslag underhåller samt servering på Enabygdsarkivet.

Julmarknad i Gotiska salen på Biskops Arnö på söndag kl. 10–16. Hantverkare från orten, julpyssel, julsånger med mera. Kafé i Biskopsköket.

Författarbesök med Lina Sjöberg som är aktuell med romanen Simson, på biblioteket i Enköping på söndag kl. 14. Föreläsningen ingår i Litteraturkarusellen.

Kulturverkstad i Tingshuset i Enköping. Prova på olika aktiviteter, från 12 år och uppåt. Alla aktiviteter är gratis. Måndag kl. 13–19, tisdag kl. 14–19 och torsdag kl. 13–19.

Luciatåg med barnkören och barnverksamheten i Villberga kyrka torsdag kl. 18.

Tierp/Älvkarleby

Skutskärs bio visar Mamma Mia sing a long på lördag kl. 19. Hodjas flygande matta visas på söndag kl. 14 och Operation Ragnarök kl. 19.

Lyssna på Melodikrysset och lös det tillsammans med andra på biblioteket i Skutskär lördag kl. 10.

Öppet hus i hembygdsgården i Söderfors på söndag kl. 13–15.30. Försäljning av bröd från Bagarstugan, Smébullar, mjuka kakor, sylt/marmelad, honung, dörrkransar, hemstickade sockor med mera. Lotterier, underhållning av Ulla Nordh på dragspel och kaffeservering. Ankarsmedjan öppen.

Luciatablå med Mikael- och Cecilia-kören i Västlands kyrka på söndag kl. 16. Därefter serveras lussekatt och pepparkaka i församlingshemmet.

Advents- och julkonsert i Tierps sockenkyrka, Kyrkbyn, på söndag kl. 19. Konsert med Tierps kyrkokör och Norra Upplands kammarorkester medverkar.

Trädgårdskafé i Björken, Tierp, på onsdag kl. 19-21. Trädgårdsprat, julstök med glögg och fika.

Konst av gamla böcker. Elever på Bruksskolan i Söderfors, från förskoleklass till årskurs 6, ställer ut på Söderfors bibliotek. Ett Skapande skolaprojekt. Utställningen pågår fram till 21 december.

Östhammar

Öregrundsbiografen visar Sune vs Sune på söndag kl. 15. The wife med Glenn Close ger på söndag och måndag kl. 18.30.

Julmarknad i Kulturkapellet, Alunda, söndag den 1:a, 2:a och 3:e advent kl. 11–17. Akvareller, tygtryck, stickat, trähantverk, smide, vittror med mera till försäljning. Fika.

Teatergruppen Tio fötter ger föreställningen Men mormor! i Kulturhuset Storbrunn i Östhammar på lördag kl. 14. En komedi för barn om öppenhet, normer och tolerans. John Fiske står för manus och regi.

Församlingens körer; Ö-kören, MåBraKören och Barnkören ger adventskonsert i Öregrunds kyrka på lördag kl. 18.

Medlemmar från Östhammars konstnärsförening visar en samlingsutställning på SKB:s kontor. Måleri, keramik, skulptur med mera ställs ut.

Sopplunch i Kyrkans hus, Öregrund, på tisdag kl. 11.30–13.

Sopplunch i Kyrkans hus, Gimo, på onsdag kl. 12–13.30.

Lunchkonsert med orgelmacka i Alunda kyrka på torsdag kl. 12. Karl Arne Ericsson vid orgeln.

Julutställning. Tre generationers julfirande, skapad av antikhandlare Karin Cassel, visas på Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk fram till 23 dec.