De satsar på får och besök

Textstorlek:

På Gåvastbo gård, utanför Lövstabruk, ser Åsa och Hans Sikberg till att alltid ha något projekt på gång. I somras installerades solceller och bygget av ett gästboende är snart klart samtidigt som satsning på får och gårdsbod fortsätter. Men utmaningarna är många.

– Vi tog bort korna i somras på grund av torkan och foderbrist. Men vi garderade oss och fick iväg djuren till slakt i tid, säger Åsa Sikberg och tillägger:

– Det är bättre att satsa på utrotningshotade får och vi har finullsfår och ryafår som är en utrotningshotad lantras.

Åsa Sikberg har politiska uppdrag i både Tierps kommun och LRF vilket ger en bra grund för att driva landsbygdens frågor. Efter valet ingår hon i den nya blågröna konstellationen i Tierps kommun, och hon är ordförande i utskottet Arbete och omsorg.

– Vi är faktiskt en kvintett tjejer som är ordföranden i de olika utskotten.

Åsa ingår också i LRF:s regionstyrelse där hon är ordförande i i utskottet för Äganderätt miljö, vilt, vatten.

Maken Hans Sikberg har jobbat halvtid på en mekanisk verkstad men med Åsas uppdrag blir det troligen än mer jobb hemmavid.

– Vi är en certifierad gård för ekologisk produktion och vi odlar allt foder till djuren, säger Hans Sikberg.

Första spadtaget för nya djurhallen togs för nio år sedan och sen något år tillbaka står den klar. I somras satte makarna upp solceller och nu producerar de egen el.

– Nästa steg är att spara och ta tillvara regnvattnet, det är en utmaning, säger Åsa och fortsätter:

– Bönderna fick en otrolig uppmärksamhet under torkan, och det är bra att folk får upp ögonen för vår sårbarhet.

Hon säger vidare att det ändå är många beslutshavare som inte förstår vilka insatser som krävs innan köttbiten hamnar på tallriken, eller vad hanteringen från ull till garn kostar.

På gården finns 55 tackor pus slaktlamm och avelsdjur, totalt runt 75–80 djur. Nu är det dags för betäckning, men Åsa och Hans är osäkra på hur många de ska betäcka.

– Förra året betäckte vi bara 16 djur och det var tur med tanke på torkan. Efterfrågan på ull och kött ökar men frågan är om vi törs satsa, klimatet rår vi inte på, säger Åsa.

Fåren ger kött, skinn och finull som blir till mjukt ekologiskt garn. I gårdsboden finns färsk och förädlat ekologiskt lammkött efter säsong och tillgång. Här säljs också ekologisk ull och ullprodukter från finullsfår, bland annat garn, färgad ull och tovningsull.

Åsa berättar att svenska spinnerier efterfrågar finull som funkar i stickmaskiner. I Östersund fanns tidigare ett ullprojekt och när det var färdigt fanns risk att en OFDA-maskin skulle gå förlorad. Det är en apparat som analyserar enskilda fibrers kvalitativa egenskaper, vilket kan användas i avelsarbetet för att förbättra ullens kvalitet.

Åsa Sikberg tog kontakt med Claudia Dillman, ull- och skinnansvarig i Svenska fåravelsförbundet, och maskinen kunde räddas kvar i Sverige.

– Att ta hand om ullen är en dyr hantering och det kostar 600 kronor kilot, plus moms, att skicka ullen till ett spinneri, säger Åsa och tillägger att det är få spinnerier som tar emot och det är ett års väntetid.

Intresset för får ökar och allt fler får upp ögonen för de olika raserna och dess ull.

– Ullmarknaden i Österbybruk är ett forum för oss, och sen finns den större Kilmarknaden i Värmland, säger Hans.

På frågan vilka de största utmaningarna är svarar Åsa:

– EU-stöd, torkan och vilt som äter upp vårt foder. Både vildsvin, kron- och dovhjort ökar.

– Förra året sköt vi 50 grisar i vårt jaktlag, där 16 jägare ingår, och det är uppenbart att vildsvinen blir allt fler, tillägger Hans.

Åsa påpekar att det behövs ett helhetsgrepp i Sverige och att göra det riktigt från grunden.

– Som det är nu sker det mesta i projektform och sen tar det slut.

På frågan vilka projekt som är på tur blir svaret:

– Nu håller vi på att fixa två torp och räknar med att öppna bo på lantgård och arrangera kurser, säger Hans Sikberg.

Makarna är, som de själv uttrycker det, en bra kombination av en visionär och en realist. En startar nya projekt och en försöker ro det i land.