Han har skapat museet värt en dragspelskung

Textstorlek:

Håkan Pettersson är eldsjälen som ser till att bevara ett stort stycke musik- och kulturhistoria. Jularbomuseet Rasten i Morkarla är ett uppskattat utflyktsmål med besökare från hela landet och även utländska gäster hittar hit.

Minnet av Calle Jularbo och hans musik lever kvar i museet som är otroligt välordnat och sevärt. I utställningen ingår både föremål, foton och musik av främst Calle Jularbo samt av sonen Ebbe.

Allt började i pojkrummet när Håkan Pettersson var tolv år och så småningom fick samlingen flytta ut i en vedbod. Föremålen blev fler, samlingen växte och museet byggdes ut och blev till ett helt företag.

Men branden i november för tre år sen var nära att ödelägga Håkan Petterssons livsverk.

– Jag var inte hemma och det var min bror som upptäckte branden och kunde slå larm. Tack vare honom kunde stora delar av samlingen räddas, säger Håkan Pettersson.

Byggnaden blev dock totalförstörd och arbetet med att bygga upp det på nytt inleddes. I maj förra året var det återinvigning och att allt ont har något gott med sig har visat sig stämma med det nya museet.

– Jag har fått bättre utrymme till samlingarna och nu är lokalen mer besöksvänlig. Jag har sittplatser för 50 besökare och kan även ordna konserter. Sen har jag ett brandsäkert arkiv där jag förvarar en del, bland annat Harry Brandelius scenkostymer.

Den rymliga ljusa lokalen ger plats åt affischer och inramade fotografier liksom montrar med scenkläder, dragspel och föremål efter en minnesvärd dragspelskung. En gigantisk fåtöj, eller stol, tronar i museet. Det är Jularbos skrivbordsstol och som Håkan säger ”kungen måste ha en tron”.

– Här har jag en autografdörr med namn av kända personer som varit här, säger Håkan och visar på dörren med namnteckningar.

En av kändisarna som besökt Jularbomuseet är Benny Andersson, och besöket är förevigat med ett fotografi av Håkan Pettersson och världsartisten.

Alla bilder och föremål har sin historia som Håkan Pettersson kan berätta om, bland annat ett speciellt dragspel som han kom över i början av förra året. Det är försett med Jularbos namn och dragspelet har varit med på många bilder men ingen har vetat vart det tagit vägen.

– En musiker jag känner hade en spelning i Malung och där berättade ett äldre par att mannens far hade fått dragspelet i present av Jularbo. Dragspelet fanns kvar och det var fantastiskt att få det till museet.

Från högtalarna ljuder dragspelsmusik och Håkan Pettersson har en stor skivsamling att välja på.

– Calle Jularbo har spelat in mer skivor än någon annan, och han har skandinaviskt rekord med 1576 inspelningar. Nu saknar jag bara 45 inspelningar sen är samlingen komplett.

Calle Jularbo gästade ofta spelmansbygderna i norra Uppland där spelmän som exempelvis Erik Sahlström och Viksta Lasse verkade. Än idag omtalas alla de dansbanor som Jularbo besökte, bland annat Folkets park i Österbybruk som han gästade 40 år i rad.

– Jag fick se honom live en gång, och det var en midsommar i Österbybruk år 1965, säger Håkan och fortsätter:

– Calle var folkets dragspelare och han, Evert Taube och Jussi Björkling är stommen i Sveriges musikhistoria.

Håkan Pettersson går fram till en gammal trattgrammofon och sätter på en skiva. Strax strömmar musiken ut och ljudet är förvånansvärt bra.

– Skivorna är över 100 år och det är otroligt att de här gamla låtarna fortfarande är aktuella, säger Håkan och beklagar samtidigt att det är sällan Jularbos musik spelas på radion i dag. ​

Håkan Pettersson tar emot busslaster med besökare, han håller föredrag, arrangerar konserter och anlitas som programledare i olika sammanhang. Redan nu har han bokningar till nästa år.

Hur hinner du med?

– Det har varit hektiskt mellan varven, men nu är jag nybliven pensionär för andra gången och får mer tid. Jag tog pension i våras och var ledig i fyra månader innan jag fick rycka in och jobba, men nu är det definitivt pension, säger han.

Håkan Pettersson har tre barn och sex barnbarn, men om och vem som ska ta över museisamlingen är osäkert.

– Det är ett bekymmer men ett av barnbarnen har sagt att han ska ta hand om det, men han är inte så gammal så han kan ju ändra sig.

FAKTARUTA

Carl Oscar Karlsson, som han ursprungligen hette, föddes i stationssamhället Jularbo i Folkärna 6 juni 1893. Han blev den förste i landet som fick tillstånd att anta ett ortnamn som familjenamn. Carl Jularbo dog i Nacka församling, Stockholm, 13 februari 1966.