Körigt schema för körsångare i juletid

Textstorlek:

Bråda dagar råder för landets alla körer. I advents- och juletid är de flitigt anlitade och julrepertoaren går på repeat. Kören Slagdängorna i Gimo finslipar just nu detaljerna inför sina framträdanden som toppas av en stjärngnistrande julkonsert i Ekeby församlingshem dagarna före jul.

I Gimo pastorat finns tre skönsjungande körer, varav en bär namnet Slagdängorna. Kören bildades 2009 och riktar sig mot målgruppen 50-plussare ”med små krav på sångarnas förkunskaper”, som det står i presentationen på pastoratets hemsida.

Deltagarantalet har ökat med åren och ligger idag på nitton stycken; tolv kvinnor och sju män.

– Det är tjejdominans, som i alla andra körer, konstaterar Bengt Bäckestrand, kantor och körledare för Slagdängorna och kyrkokören.

Det är torsdagseftermiddag och tid för veckans sångpass i Kyrkans hus. Damerna slår sig ner på den främre raden av stolar medan herrarna intar den bakre. Man inleder med några minuters uppvärmning av såväl röst som kropp innan notpärmarna plockas fram.

Alla vet vad som väntar. Från mitten av oktober och fram till slutet av december är det idel advents- och julsånger på repertoaren. Det verkar inte störa någon i sällskapet, snarare tvärtom.

– Att sjunga julsånger är underbart kul, tycker en av damerna och grannarna närmast intill nickar instämmande.

Förutom att medverka i gudstjänsten på 1:a advent ska kören uppträda på julmarknaden i Gimo 15 december, ha julkonsert 20 december och, enligt tradition, sjunga på äldreboendet Lärkbacken dán före dopparedán.

– Ja, december är helt klart den mest hektiska tiden för både mig och kören, säger Bengt, som har jobbat som kantor i 28 år och de senaste två och ett halvt åren i Gimo.

För egen del är han ledig på julafton men rivstartar juldagen som organist i julottan i Skäfthammars kyrka klockan 6 och fortsätter till Ekeby kyrka klockan 8.

Julkonserten hålls tillsammans med kyrkokören och för första gången i Ekeby församlingshem. Gäst är barytonsolisten och Vängebon Gunnar Klum, som bland annat framför klassikern Adams julsång (O helga natt) med hjälp av körerna.

Många har hängt med kören i flera år, några sedan starten medan någon började nu i höstas. Alla verkar de eniga om vilken glädje och energi som körsången ger.

– Det är göörgott att sjunga i kör! Man mår bra efteråt och man får en ungdomligare röst, fastslår Marjatta Jonasson.

Övriga i gruppen skrattar men håller med om att deras röster blivit, om inte ungdomligare så i alla fall bättre, av sångövningarna.

– Rösten ändras med åldern och för att kunna fortsätta sjunga måste man hålla rösten i trim, betonar Bengt och berättar att kören använder sig av ett sångpedagogiskt koncept, anti-aging, där målet är att utveckla rösten genom hela livet.

Han framhåller dock att körens främsta syfte är att träffas, sjunga och ha trevligt tillsammans.

– Vi sjunger inte huvudsakligen för att bli bättre, men det blir de ändå, säger Bengt, som tycker att det är bland det roligaste som finns att leda körer.

Fick kören önska sig något, skulle det vara förstärkning av några fler tenorer eller basar.

– Ja, herrar är välkomna, men de är svåra att locka hit, menar Bengt.

Efter jul och nyår återgår Slagdängorna till sin blandade repertoar av visor, psalmer, gamla hits och schlagers från förr.